Bad times at the El Royale

In de aap gelogeerd

Heb jij het al eens meegemaakt? Dat je online stante pede verliefd wordt op een hotel - majestueuze kamers, oogverblindende bar, zalige wellness - maar dat je ter plekke meteen van je droomwolk dondert. En terechtkomt in een plek die een en al vergane glorie is. El Royale is zo'n hotel. Vroeger de place to be voor celebrities en exclusieve cocktailparty's, vandaag een gebouw dat iedereen voorbijrijdt en niemand nog een blik gunt. 

Die tristesse weet regisseur Drew Goddard - vooral bekend van de geslaagde horrorpastiche 'The cabin in the woods' - perfect over te brengen. In prachtige, grootse en wijde shots toont hij alle hoeken van de El Royale, waardoor je het gevoel krijgt dat je er zelf ook logeert. Je voelt de geschiedenis die het gebouw met zich meedraagt en de geheimen die het voor de buitenwereld verbergt. Op die manier slaagt Goddard er in om van het hotel een echt personage te maken, in plaats van gewoon een locatie voor het verhaal. 

Dat verhaal start wanneer een mysterieuze priester (Jeff Bridges), een getormenteerde zangeres (Cynthia Erivo), een gladde verkoper (Jon Hamm) en een grofgebekte hippie (Dakota Johnson) op hetzelfde moment willen inchecken in de El Royale. Via flashbacks komen we langzamerhand meer te weten over hun achtergrond en al snel blijkt dat iedereen zijn eigen redenen heeft om naar het afgeleefde hotel af te zakken. Dubbele agenda's, verborgen identiteiten, dood en verderf: alle ingrediënten voor een spannende thriller zijn aanwezig. 

Toch slaagt Goddard er niet altijd in om die spanningsboog vast te houden. 'Bad times at the El Royale' zal ongetwijfeld doen denken aan Tarantino-films zoals 'The hateful eight' - een vertelstructuur opgedeeld in hoofdstukken, een mix aan bonte personages en de visuele vertelstijl - maar Goddard slaagt er nog niet in om zijn publiek even hard te boeien als de grootmeester zelf. Daarvoor zijn er te veel zijsprongen die afleiden van het verhaal en zijn sommige personages te vlak uitgewerkt - ondanks de lange duurtijd van de film. 

Wat 'Bad times at the El Royale' dan toch boven de middelmaat doet uitstijgen, is de sfeerschepping die tot in de details is uitgewerkt en prachtig in beeld wordt gebracht. Daarnaast wordt er ook gewoon steengoed geacteerd. Jeff Bridges is zoals gewoonlijk ijzersterk, maar de echte revelatie is Cynthia Erivo. Met haar engelenstem en tonnen charisma is haar personage het hart van de film. Erivo is voorlopig vooral bekend van musicals, maar dit zou wel eens haar doorbraak in Hollywood kunen zijn. En oh ja, ook Chris Hemsworth heeft een rol in de film. Mooie sixpack, euh, goed geacteerd, bedoelen we uiteraard. 

Om het in hoteltermen uit te drukken: 'Bad times at the El Royale' krijgt drie sterren. Zo'n hotel waar je een leuke tijd in beleefd hebt. Maar terugkeren? Nee, dat hoeft niet meteen. 

Details Nu in de zalen
regisseur: Drew Goddard
acteur: Chris Hemsworth, Jeff Daniels, Jon Hamm
Speelduur:
141 min.