Back to the future

'Tijdloze klassieker'

Sta ons toe om in een vlaag van ongebreidelde nostalgie onze jeugdhelden te fêteren: eeuwig respect voor de stoïcijnse cool waarmee John 'Yippie-Ka Yay' McClane zijn stoere oneliners debiteerde en ontzag voor de goonies, het bont allegaartje dat onze jeugdige verbeelding menig maal prikkelde. Maar de übericonen van de late jaren tachtig zullen voor ons wel altijd Marty McFly en Doc blijven, de koene tijdreiziger en de warrige professor uit de 'Back to the future'-trilogie die inzake jeugdsentiment geen gelijke kennen. 25 jaar na de release van de eerste film was het toch met een ietwat bang hartje dat we de film in onze blu-ray speler schoven, nostalgie kan immers even ontnuchterend als vertederend blijken. Gelukkig bleek onze vrees volledig ongegrond: 'Back to the future' is én blijft een tijdloze klassieker waar nog steeds geen spatje sleet op zit. Great Scott!

Vanaf het moment dat het volledig foute eigties-nummer 'The power of love' uit de boxen rolt, ging ons hartje opnieuw opgloeien van broeierige weemoed en nostalgie. We schrijven medio de jaren tachtig, een era waarin Van Halen, fluoroze blazers, Nike en Michael Jackson nog hip bevonden werden. Marty McFly, koene inborst en rechtgeschapen, voelt zich niet op zijn plaats te midden zijn ietwat duffe familie maar gelukkig kan hij rekenen op de vriendschap van Doc Emmett Brown, een archetypische gekke uitvinder. Die avond houdt Brown zijn nieuwste uitvinding boven het doopvont: een Delorean die door de tijd kan reizen. Door een reeks onfortuinlijke plotwendingen (waaronder een halve ton gestolen plutonium en een VW-busje met schlemieligie Libiërs) wordt McFly naar 1955 geflitst, het jaar waarin zijn ouders elkaar zullen leren kennen.

Dat de film een succes was bij zijn release mag geen verbazing heten. Steven Spielberg, die na 'Jaws' en 'E.T.' wel wist hoe hij het publiek moest bespelen, nam de producer-honneurs op zich en Robert Zemeckis, die destijds zijn hart nog niet verpacht had aan zielloze motion capture-capriolen ('The Polar Express', 'Beowulf') nam plaats in het regisseurszitje. De grootste verdienste van dit tijdloze spektakel blijft echter het vernuftige scenario van Zemeckis en Bob Gale. Elke zinsnede en geste zijn zo goed bedacht en doordacht dat je niet anders kunt dan met open mond kunt kijken. Het aantal scènes waarin inventief gezinspeeld wordt op de relatie tussen heden en verleden zijn legio: McFly die Calvin Klein genoemd wordt omdat dat vermeld staat op zijn onderbroek of McFly die in de jaren vijftig het rocknummer Johnny B. Good ten berde brengt en zo in zijn uppie een heel nieuw muziekgenre uit de grond stampt:  het scenario steekt in elkaar als een Zwitsers zakhorloge. Het is bovendien ook frappant om op te merken hoe de 'Back to the future'-trilogie 25 jaar na de release heel wat invloed uitoefende op de film- en televisiegeschiedenis: van 'Hot tub time machine' tot de successerie 'Lost', allemaal zijn ze op hun beurt schatplichtig aan deze oervader der tijdreisfilms.

Maar we kunnen de loftrompet blijven luiden: de iconische score van Alan Silvestri, de knisperende dialogen, de subtiele verwijzingen en inside jokes en de cast, die volledig staat te acteren met de tong stevig tegen de wang gekneld: 'Back to the future' is een klassieker die gemaakt is onder goed gesternte en een film die doet terug mijmeren naar een tijd dat blockbusters nog wél inventief waren en nog niet gebaseerd waren op merchandising, comic-books of muffe vampierenchic-lit. We may be through with the past, but the past ain't through with us.

 

Sta ons toe om in een vlaag van ongebreidelde nostalgie onze jeugdhelden te fêteren: eeuwig respect voor de stoïcijnse cool waarmee John 'Yippie-Ka Yay' McClane zijn stoere oneliners debiteerde en ontzag voor de goonies, het bont allegaa

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Robert Zemeckis
Acteur: Christopher Lloyd, Michael J. Fox
Jaar:
1985
Speelduur:
116 min.

boxset

Great Scott!

Enkele jaren geleden werd de 'Back to the future'-trilogie al op dvd geperst en de trilogie was toen voorzien van een karrevracht aan extra's. Op deze uitgave staan dezelfde extra's opgeleukt met heel wat nieuw materiaal. Er staan verschillende featurettes op over de verschillende aspecten van het maken van deze baanbrekende trilogie. Voorts: interviews, beelden van achter de schermen, fotoreeksen, storyboards , trailers, muziekvideo's én als kers op de taart afzonderlijke commentaartracks van regisseur Robert Zemeckis en scenarist Bob Gale.

Titel: Back to the future
Jaar:
2010
Ondertitels:
Nederlands
Audiotrack:
Engels
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer