Avengers: Endgame

Epischer dan dit wordt het niet

Op elf jaar tijd schiep Comic-reus Marvel een eigen universum om U tegen te zeggen. Elke film, elke scène en elk personage bracht ons naar dit moment: the endgame. Toegegeven, we zaten wat op onze honger bij 'Infinity War' en hielden bijgevolg ook ons hart vast bij het tweede deel van de apotheose. Het moet gezegd: we zijn onder de indruk.

Voor zij die afgelopen jaar elke mogelijke spoiler wisten te ontwijken of onder een steen leefden: de paarse superschurk Thanos weet in 'Infinity War' alle infinity stones te bemachtigen en doet met één vingerknip de helft van het universum in stof opgaan. Perfectly balanced blijkt Thanos’ utopie toch niet, want de overgebleven Avengers zinnen, zoals hun groepsnaam al wel verklapt, op wraak. Tony Stark, Thor en zijn consorten trekken een laatste keer ten strijde in de hoop het universum te herstellen.  

'Endgame' is precies wat je verwacht, maar dan beter. Het is het soort explosieve blockbuster die je maar één keer in de duizend te zien krijgt. Ons nerdhart bloedt dan ook wanneer we geconfronteerd worden met het afscheid van personages waar ook wij de afgelopen elf jaar pijn en plezier mee deelden. Dat afscheid belet schrijvers Christopher Markus en Stephen McFeely niet om enkele ingrijpende keuzes te maken. Laten we hopen dat dit niet uitdraait op de Rian Johnson-hetze rond 'The Last Jedi'.

Elk (nog levend) personage waar je in de vorige twintig films mee in aanraking kwam, passeert hier de revue. Toch geeft het regisseursduo Russo de ademruimte aan elk personage om een einde aan hun eigen verhaal te breien, wat bij momenten behoorlijk wat tranen doet vloeien. Van enige hapering binnen de verhaallijn of gevaar voor clichés, onze grote frustraties bij 'Infinity War', is er absoluut geen sprake meer. Het smeert zodanig goed, dat die drie uur in een mum van tijd voorbij vliegen.

De fans zullen ongetwijfeld spreken van de grootste film van het jaar. Qua populariteit en impact op het science fiction-genre sluiten wij ons daar graag bij aan. Marvel heeft de afgelopen jaren zijn stempel gedrukt en kijken we naar de aankomende projecten van de studio, dan zullen die niet meteen verdwijnen.

 

Details Nu in de zalen
regisseurs: Anthony & Joe Russo
schrijvers: Christopher Markus , Stephen McFeely
Acteur(s): Josh Brolin, Robert Downey jr, Chris Hemsworth, Chris Pratt, Paul Rudd, Scarlet Johansson, Mark Ruffalo
Jaar:
2019
Speelduur:
181 min.