Artificial Intelligence

'Twee visies, één film'

Wat als een robot liefde kan voelen? Het is de samenvatting van 'Artificial intelligence' ('A.I.') in één zin. Het idee voor deze vreemdsoortige vertelling ontsproot decennia geleden aan het brein van Stanley Kubrick. Een resem aan factoren deden de legendarische regisseur de verfilming op de lange baan schuiven. Hij was niet tevreden met het script, de techniek was nog niet voldoende geëvolueerd om een overtuigende kindrobot neer te zetten enzovoort.

Kubrick was malcontent. Zijn vriend Steven Spielberg had hij ondertussen verzocht mee te werken aan het project, nadat hij onder de indruk was van diens 'Jurassic Park'. En toen gaf Kubrick de pijp aan Maarten, waarna zijn weduwe Spielberg verzocht 'A.I.' toch tot leven te wekken. Spielberg vervolmaakte het script en koos voor een acteur van vlees en bloed om de hoofdrol te vertolken. Haley Joel Osment zou de kindrobot David vertolken, de eerste Mecha waarvan het hoogtechnologische hart ook figuurlijk kon breken. En de rest is geschiedenis.

Helaas. Tien jaar na dato weten we dat 'A.I.' een weliswaar degelijke, maar zeker geen baanbrekende film was. Het verhaal is fascinerend door de onderliggende ethische kwestie - heeft een robot met gevoelens dezelfde rechten als een mens? - die met mondjesmaat naar buiten sijpelt. Maar daar eindigt het dan ook. Kubrick zag 'A.I.' als de Pinnocchio van deze generatie. Helaas belichaamt deze film het minst aangename aspect van vele sprookjes: het zeemzoeterige.

Van het overbodige laatste deel, waarin de wens van David - moederliefde - uitkomt, krulden onze tenen zich in hopeloos verkrampte posities. Toch hebben we ons onderweg geregeld geamuseerd. Toen we ons met de mond wijd opengesperd vergaapten aan het fraai vormgegeven Rouge City, bijvoorbeeld. Of op het moment dat David om zijn leven smeekt op de Flesh Fair, waardoor het voltallige publiek zich tegen de organisator/sadistische Mechamassamoordenaar keert.

Osment - waar is hij tegenwoordig gebleven? - zet over de hele lijn trouwens een sterke prestatie neer. Enkel in ‘The sixth sense' vulde hij op nog indrukwekkender wijze het witte doek. Ook Jude Law brengt in de rol van Gigolo Joe die andere prominent in beeld komende Mecha overtuigend als een soort robotmens vlees en hardware.

Bijna tien jaar na de officiële release (oktober 2001) reageren we nog evenzeer schouderophalend op dit ambitieuze project. Het ontbrak het genie van Kubrick aan op het scherm pakkende chemie, zoals hem wel vaker overkwam in zijn latere werk. De sterkere scènes, zoals de avonturen in Rouge City en de donkere episode, zijn van de hand van Spielberg. Je voelt de twee geesten en visies rondwaren in het verhaal, met een halfslachtige film als resultaat. Ook de opgewaardeerde beelden, in 1080p, veranderen daaraan niets.

Wat als een robot liefde kan voelen? Het is de samenvatting van 'Artificial intelligence' ('A.I.') in één zin. Het idee voor deze vreemdsoortige vertelling ontsproot decennia geleden aan het brein van Stanley Kubrick.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Steven Spielberg
Acteur: Haley Joel Osment
Jaar:
2001
Speelduur:
146 min.

Blu-ray 1-disc

Extra na extra na extra

Extra na extra na extra krijg je op deze blu-ray van 'Artificial Intelligence' in de schoot geworpen. Zoveel zelfs dat we na een tijdje het bos niet meer door de bomen zagen. Je komt niet alleen te weten hoe de vork in de steel zit, maar ook hoe ze de vork in de steel zetten, hoe ze de vork en hoe ze de steel maken ... Uiteindelijk dwaalden onze gedachten af. We kennen nu tot in detail de moeilijke aanloop naar de film en de rol die zowel Kubrick en Spielberg daarin speelden. Maar echt boeiend wordt het niet gebracht. Interviews in één shot afgewisseld met beelden uit de film. En niet in hoge definitie. Dat is het zowat.

Wel interessant vonden we dan weer de storyboards, met mooie tekeningen van hoe heet hij ook weer. Wat zeg je? Te veel half interessante extra's om nog aandachtig te volgen?

Titel: Artificial Intelligence
Jaar:
2011
Ondertitels:
Nederlands, Frans, Zweeds, Spaans, Deens, Fins, Portugees, Noors
Audiotrack:
Frans Dolby Digital 5.1, Duits Dolby Digital 5.1, Spaans Dolby Digital 5.1, Italiaans Dolby Digital 5.1, Engels DTS-HD Master Audio 5.1
Formaat:
Widescreen

Reageer