The aristocats

'101 Dalmatians bis'

Negen jaar na '101 dalmatians' leverde Disney's studio in veel opzichten een vergelijkbare prent af. Ook in de 'Aristokatten' worden onschuldige beestjes uit winstbejag ontvoerd. En dit keer heeft de butler het gedaan! Geen spoiler trouwens, want dat kom je al in het begin van de film te weten. Nog vergelijkbaar is de tekenstijl, en dat zal wel veel met regisseur Wolfgang Reitherman te maken hebben. Die nam in 1961 ook de film over de gevlekte honden voor zijn rekening. Redelijk harde lijnen zijn het resultaat, met niet echt heel veel ruimte voor decorum. Al valt er wat meer kleur te bespeuren, gezien het verhaal zich dit keer niet in de winter afspeelt.

Niet alleen hoe de film er uit ziet en is opgebouwd is vergelijkbaar: ook onze mening erover verschilt niet heel veel als die over '101 Dalmatians'. Redelijk rechtlijnige en makke film, laten we zeggen, maar onmiskenbaar ook met zijn goeie momenten en vondsten. Dat de katjes Toulouse en Berlioz respectievelijk een pootje op een doek en op een piano kunnen zetten, is een knipoog die alleen volwassenen zullen doorhebben. Maar er zijn ook wat visuele gags voor alle leeftijden, zoals tussen butler Edgar en wat boerderijhonden. Zwerfcat Thomas O'Malley (van stem voorzien door Phil 'Balloo' Harris) is charmant en een goeie love interest voor de posh'e mamakat Dutchess. En dan is er nog de opzwepende muziek van de jazzy zwerfkatten onder leiding van Scat Cat, die wel wat schwung in de prent brengen.

Maar wat ons er het meest van weerhoudt deze film vier sterren toe te kennen, is het gevoel dat je het allemaal al wel eens gezien hebt. In '101 Dalmatians' bijvoorbeeld, dat bovendien ook nog maar pas ons netvlies opnieuw passeerde. En dan is er de wetenschap dat 'Jungle book' een paar jaar voor 'The aristocats' wel een wat kronkelender en zodoende interessanter pad aflegde. Zonder daarbij het entertainment- en kidsgehalte te vergeten. Niet meer dan een aangename film dus, maar zeker geen topklassieker uit Disney's portfolio.

Negen jaar na '101 dalmatians' leverde Disney's studio in veel opzichten een vergelijkbare prent af. Ook in de 'Aristokatten' worden onschuldige beestjes uit winstbejag ontvoerd. En dit keer heeft de butler het gedaan!

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Wolfgang Reitherman
Acteur: Phil Harris, Eva Gabor, Sterling Holloway, Scatman Crothers, Paul Winchell, Tim Hudson, Vito Scotti, Thrul Ravenscroft, Monica Evans, Dean Clark, Liz English, Gary Dublin, Nancy Kulp, Pat Buttram, George Lindsey
Jaar:
1970
Speelduur:
78 min.

1-Disc Special Edition

Halfroyale extra's

Op de Special Edition van 'The aristocats' moeten we ons met weinig tevreden stellen. Wat halfgeslaagde spelletjes zouden de jongsten onder ons moeten entertainen, maar daar hebben we in deze tijden van Wii's grote twijfels bij.

Er wordt op de enkele dvd vooral aandacht besteed aan de songs in de film. Eén nummer dat 'The aristocats' niet haalde wordt gereconstrueerd, de andere worden mooi en met optioneel commentaar aaneen gerijgd. De lof wordt ook gezwaaid over The Sherman Brothers die heel wat Disneyfilms van muziek voorzagen. Wel misleidend is dat er niet bij wordt gezegd dat voor 'The aristocats' alleen aanzetten van creaties werden gebruikt. De broers hadden de studio verlaten nog voor de film voltooid was. En omdat er nog wat gesleuteld werd aan scènes moest ook de muzikale invulling anders bekeken worden. Daarvoor werd een beroep op andere componisten gedaan.

Ook interessant zijn de productieschetsen die als basis voor de uiteindelijke film gediend hebben. Maar dan is er het 'vulsel': een aflevering van het televisieprogramma 'The wonderful world of Disney'. Omdat dat toevallig gaat over de geschiedenis van de katachtigen. Verder nog een cartoon met in de hoofdrol Figaro, het ondeugende katje (!) van Geppetto uit 'Pinocchio'. Alletwee niks mis mee en best leuk als aanvulling, maar de items zouden pas echt geapprecieerd worden, mocht de bulk aan filmgerelateerde extra's net iets groter zijn geweest.

Titel: The aristocats
Jaar:
2008
Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits
Audiotrack:
Engels, Nederlands, Duits
Formaat:
16:9 Anamorphic
Sound type:
Dolby Digital 5.1

Reageer