Alles is liefde

'De film is niet alles'

Ook onze noorderburen maken eigen films. Een feit dat weleens vergeten wordt omdat de films zo moeilijk onze bioscopen halen. Terecht of onterecht, dat zou moeten blijken. In elk geval kan de Nederlander meer dan komische kluchten à la 'Flodder' maken, dat heeft ‘Verder dan de maan' enkele jaren terug al bewezen. Maar waar ‘Alles is liefde' te situeren?

‘Alles is liefde' focust op relaties en ex-, toekomstige of reeds bestaande koppels. Zo is er het homokoppel (Paul de Leeuw en Daan Schuurmans) van wie het huwelijk wordt afgeblazen, een gescheiden koppel dat niets liever wil dan weer bij elkaar komen, een getrouwd koppel dat naast elkaar leeft, een eenzame op zoek naar zijn ex en zoon, een verlangende winkelassistente die verliefd wordt op prins Valentijn... koppels en drama's genoeg. Een boel verhaallijnen, die elkaar op gezette tijdstippen ook nog eens kruisen, dat is vragen om chaos? Neen dus: elk verhaal is goed afgebakend. Misschien wel een beetje té goed, waardoor de kruisingen net dat tikje artificieel worden. Desondanks zijn er maar weinig ontmoetingen of verhaallijnen die je uiteindelijk niet gelooft. Om het geheel kleur te geven en een gemakkelijke rode draad te vinden, speelt alles zich af aan de vooravond van het leukste feest in Nederland, op Oranjedag na: sinterklaas!

Wie de filmindustrie de laatste jaren een beetje gevolgd heeft, moet onderhand doof zijn van alle bellen die in zijn of haar hoofd afgaan. Doet bovenstaande een beetje denken aan ‘Love actually'? Of zelfs een beetje veel? Geen nood: het ligt niet aan u. ‘Alles is liefde' heeft zwaar leentjebuur gespeeld bij ‘Love actually' (en dan blijven we beleefd), en is daar nog trots op ook. In Nederland wordt de film schaamteloos gepromoot als ‘onze eigen 'Love actually'', maar zoals altijd is de kopie maar een zwak afkooksel.

Waar ‘Love actually' hoop, liefde en een traantje naar boven haalt; krijg je bij ‘Alles is liefde' veel drama, onbegrip en gezucht. De dialogen voelen soms onnatuurlijk aan, vooral omdat de ‘natuurlijke' reacties van een mens totaal genegeerd worden, zowel in woord als in daad. Of is het dan logisch dat een vrouw die weet dat haar man werkloos is en vreest dat hij vreemdgaat, hem níét achterna gaat als hij aan de overkant van de straat loopt? De intonatie en woordkeuze doen vaak vreemd opkijken, wat bewijst dat Nederlands Nederlands en Belgisch Nederlands echt niet zo dicht bij elkaar staan als wel eens gedacht wordt.

Bij ‘Alles is liefde' ontbreekt uiteindelijk de schaamteloze bespeling van alle registers, wat 'Love actually' ongegeneerd én uitermate kunstig wél doet. Zit de Nederlandse nuchterheid in de weg? Wij kregen alvast het idee dat de film op papier veel beter werkt dan op het grote scherm. Verder dan een 'heh' kom je niet, een 'haha' wordt het nooit.

Aan de acteurs en actrices ligt dat niet. Zo waren zeker Carice van Houten en Wendy van Dijk, die hun rol tot in de puntjes beheersten, een aangename ontdekking. Ook het duo De Leeuw-Schuurmans voelde heel natuurlijk aan. Voor ‘Sint Jan' (Michiel Romeyn) hebben wij minder sympathie, en ontstaat zelfs afkeer. Die versterkt wordt door ontzettend irritante bijrollen zoals de winkelbediende en de kleuterjuf annex Máximakloon.

Uiteindelijk komt er dat happy end waar je de halve film naartoe zit te leven, en dan doet het je niks. Er was net een dramaatje of een twistje te veel. In ‘Love actually' is liefde het kernwoord, in ‘Alles is liefde' drama. ‘Liefde is als Sinterklaas, je moet erin geloven' is het motto van deze film. Maar je gaat niet geloven door 'Alles is liefde'.

Ook onze noorderburen maken eigen films. Een feit dat weleens vergeten wordt omdat de films zo moeilijk onze bioscopen halen. Terecht of onterecht, dat zou moeten blijken.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Joram Lürsen
Acteur: Carice van Houten, Paul de Leeuw, Wendy van Dijk, Daan Schuurmans, Peter Paul Muller, Valerio Zeno, Jeroen Spitzenberger, Anneke Blok, Peter Blok, Chantal Janzen, Michiel Romeyn, Thomas Acda
Jaar:
2007
Speelduur:
110 min.

1-disc

Alles is extra's

De extra's maken in hoeveelheid en kwaliteit wel wat goed: teaser, trailer, een making-of, een irritante reportage, een montage over de soundtrack, verwijderde scènes, bloopers: deze dvd bespeelt het hele spectrum. En het moet gezegd, behalve de irritante reportage en enkele verwijderde scènes waarvan we hadden gezworen dat ze bijna volledig in de film zaten, zijn het kwalitatief hoogstaande extra's die je heel wat inzicht in de film verschaffen. Zeker het gesprek met Kim van Kooten is verhelderend. Helaas betekent dat alleen maar dat je de fouten nóg beter ziet.

'Wij zijn ervan overtuigd dat mensen de bioscoop uitkomen met een gevoel van verliefdheid, met hoop dat de liefde nog bestaat.' Wij, toch niet van het ongevoelige soort, konden daar echter niets van bespeuren. Voorts prezen alle acteurs hun collega's omdat ze zo grappig zijn. Tja, tijdens de bloopers bleek wel dat er veel gelachen werd, maar dat maakt de film nog niet grappig. Wij zagen jammer genoeg vooral dramady, geen romkom.

Titel: Alles is liefde
Jaar:
2008
Ondertitels:
Nederlands, Engels
Audiotrack:
Nederlands
Formaat:
16:9 Anamorphic
Sound type:
Dolby Digital 5.1

Reageer