Alleen Eline

Alleen een tv-film

Fan van de vtm-soap ‘Familie’ of telenovela’s à la ‘Sara’ en ‘David’? Dan is de nieuwe Vlaamse chick flick ‘Alleen Eline’ misschien iets voor u. Misschien. Want het scenario van een doorsnee aflevering over de belevenissen van de familie Van den Bossche houdt meer steek dan dat van deze nieuwe Vlaamse film.

‘Alleen Eline’ vertelt het verhaal van Eline (Line Pillet), een jonge sociale fysiotherapeute die samenwoont met haar charmante homoseksuele vriend Wannes (Joren Seldeslachts). Terwijl hij van date naar date fladdert, wordt het liefdesleven van Eline telkens opnieuw verstoord door haar opdringerige moeder Moniek (Marleen Merckx). Wanneer Eline zich in een nieuwe job in een revalidatiecentrum stort moet ze zich ontfermen over de zesjarige Joy (Morag Campbell), die daar na een tragisch auto-ongeval is beland. Haar vader Lars (Yannick De Coster)  is een mysterieuze zakenman die als een kluizenaar leeft.

Wat is er gebeurd tijdens dat auto-ongeluk? En waarom sluit Lars zich zo af van de buitenwereld? De zoektocht van Eline naar het antwoord op die vragen zou ons anderhalf uur moeten boeien. Helaas wordt na een dik halfuur wel al duidelijk hoe de vork aan de steel zit, waardoor de rest van het verhaal na een tijdje vooral heel overbodig aanvoelt. In dat opzicht is het ook zonde dat de nevenverhaallijnen zo flauw uitgewerkt zijn. Zo was er echt nog meer te doen met de rol van Marleen Merckx.

Naast het slappe verhaal – of beter: het gebrek aan een verhaal - hadden we het soms ook moeilijk met de gekunstelde dialogen. Zo speelt Mathias van Mieghem de broer van Lars, die de ene Bond Zonder Naam-uitspraak na de andere afvuurt. Vooraleer je over zinnen als ‘Leven doet iets met een mens, maar het is aan de mens om iets met dat leven te doen’ hebt kunnen nadenken, volgt alweer een nieuwe slagzin. Allemaal uitspraken die nergens toe lijken te leiden.

Daarnaast is het ook tenenkrullend dat de persoonlijkheid van de personages van de ene seconde op de andere plots totaal kan veranderen. Zo wil iemand met bindingsangst zich toch ineens settelen – alsof hij gewoon een knopje in z’n hoofd heeft omgedraaid. Dat zorgt ervoor dat elke diepgang ontbreekt en het ontzettend moeilijk wordt om met de personages mee te leven.

Gelukkig zorgen de acteurs ook voor enkele lichtpuntjes. Line Pillet kan met haar naturelle uitstraling enigszins charmeren als Eline. En Joren Seldeslachts zet met gevoel voor nuance Wannes neer – alleen jammer dat hij niet veel meer mag doen dan naar hete mannen zoeken op z’n datingapp. En terwijl de hele film een aaneenschakeling is van clichés – dat einde zie je al van mijlenver aankomen – verdienen de makers toch lof omwille van hun representatie van homo’s in de film. Geen slappe handjes of shopverslaafde nichten, maar gewone mannen die toevallig op andere mannen vallen. Een verademing in vergelijking met sommige andere Vlaamse films.

Dat ‘Alleen Eline’ een publiek kan vinden op een vrouwenzender op vrijdagavond lijkt ons logisch. Maar in de cinema zijn er echt wel betere manieren om die tien euro te spenderen.

Details Nu in de zalen
Jaar:
2017
Speelduur:
98 min.