The adventures of Tintin: the secret of The Unicorn

'Vertrouwd avontuur verrassend anders'

Toen ik in de jaren '80 als kind bij mijn grootouders in Oostende bleef logeren, nam mijn grootvader me vaak mee op zijn shopping sprees. Eén van de haltes: een krantenwinkel waar ze ook een groot arsenaal aan strips verkochten. Ik mocht er toen telkens één kiezen. Mijn oog viel de eerste keer op een album van Kuifje, 'De schat van Scharlaken Rackham', niet beseffend dat 'Het geheim van De Eenhoorn' deel één van dat verhaal was. Maar zelfs zonder die aanloop naar 'Rackham' was de Kuifjemicrobe een feit.

Het was dan ook met spanning dat ik uitkeek naar de verfilming door Steven Spielberg en Peter Jackson, sinds 'Lord of the rings' één van mijn filmische helden. Hoe zouden de heren Kuifje tot leven weten te brengen. En dan nog door in één film een áántal verhalen met elkaar te vermengen. Zouden we de termen tang en varken (niet dat van Madonna) moeten bovenhalen?

Het antwoord is nee. Resoluut nee, zelfs. Want wat schrijvers Steven Moffat ('Coupling', de nieuwe 'Sherlock') en het duo Edgar Wright ('Hot fuzz', 'Scott Pilgrim vs. the world') - Joe Cornish ineen vlechten is bijzonder knap. Een gedurfde adaptatie van het werk van Hergé, zonder diens creatie(s) oneer aan te doen, en zelfs met een aantal ostentatieve, zeer geapprecieerde knipogen naar de stripreeks. De adaptatie is gedurfd omdat met het bronmateriaal losjes wordt omgesprongen en je als doorwinterde Kuifjelezer wel scènes en grote verhaallijnen herkent, maar toch verrast wordt door een aantal plotwendingen en invullingen van personages die anders zijn dan je je herinnert. Niet anders en beter, gewoon anders, en beter (dan toch) passend in het medium dat film heet.

Maar het vertrekpunt blijft wel gelijkaardig. Tintin ofte Kuifje (Jamie Bell) grasduint op de rommelmarkt op het Vossenplein in Brussel (al zullen internationale kijkers die referentie niet hebben) en koopt er een replica van een oude viermaster, De Eenhoorn. Maar hij is duidelijk niet de enige die interesse heeft voor het schip, want een korte tijd later wordt het gestolen. De reden is niet duidelijk, dat het schip een geheim met zich meedraagt wel. Het is het begin van een avontuur dat Kuifje langs exotische en minder exotische, hachelijke en minder hachelijke omstandigheden leidt. Maar die hem ook in contact brengt met detectives Janssen & Jansen (Thompson & Thomson in het Engels, Simon Pegg en Nick Frost in het echt) en vooral met kapitein-op-drank Haddock (Andy Serkis).

De relatie tussen Kuifje en Haddock is de spil van de strips. Kuifje is de absolute held, ten allen tijde zuiver van inborst en nadenkend over elke stap. Terwijl Haddock een op springen staand vat whiskey is, die zowat alle menselijke gebreken in zich lijkt te verzamelen. Dat contrast zit ook in de film, maar hadden we eigenlijk gerust nog wat intensiever gezien. Zo misten we een degelijke scheldtirade van de kapitein - toch één van zijn intrinsieke kenmerken. Wellicht werd er in gesnoeid om de film kindvriendelijk genoeg te houden (al merkten we een verwijzing naar bestialisme, jawel). Maar goed, Haddock zorgde verder best wel voor een aantal zeer geestige momenten.

Met het avontuur zit het goed, net als met het humorgehalte. En ook technisch zetten Spielberg en co een mooie prestatie neer. Het is dan wel even wennen aan de 3D-Kuifje, maar voor je het weet maak je je daar geen zorgen meer om en zie je hem voor wie hij is. Een knappe gestyleerde look, enkele echt mooie shots en overgangen (het schip in de woestijn!). En als eindgevolg de dorst naar een volgende film.

Toen ik in de jaren '80 als kind bij mijn grootouders in Oostende bleef logeren, nam mijn grootvader me vaak mee op zijn shopping sprees. Eén van de haltes: een krantenwinkel waar ze ook een groot arsenaal aan strips verkochten.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Steven Spielberg
Acteur: Jamie Bell, Andy Serkis, Daniel Craig, Simon Pegg, Nick Frost, Gad Elmaleh, Toby Jones
Jaar:
2011
Speelduur:
107 min.

1-disc

The adventures of Tintin: the secret of the Unicorn
Kuifje voor dummies

Onze nationale trots werd met veel zwier op het witte doek getoverd door Steven Spielberg, op deze dvd-uitgave zie je hoe dat gebeurde. Al wordt er eigenlijk meer gefocused op wie Kuifje is. Een soort abc van de Belgische stripheld en in diens schaduw ook zijn bedenker Hergé.

De ontstaansgeschiedenis van de film wordt uit de doeken gedaan, met als startpunt het alom bekende verhaal dat Spielberg met Kuifje in aanraking kwam toen een Franse journalist de vergelijking maakte tussen de eerste 'Indiana Jones' en de wereld van onze sympathieke avonturier-reporter.

Cruciaal in de film bleek Bobby te zijn. In de strips is hij vaak slimmer dan Kuifje zelf, en heeft hij zijn eigen karakter en willetje. Hoe vertaal je dat naar het witte doek? We zien het en merken meteen ook waarom Spielberg van het liveactionidee afstapte, richting motion capture. Voor hem een volledig nieuw procedé, voor producer Peter Jackson en zeker acteur Andy Serkis (Haddock) een koud kunstje.

Verder schijnt componist John Williams zijn licht over de filmmuziek. Met een soundtrack die dartelt van flair heeft hij precies een tweede leven gevonden.

Er is geen commentaartrack of - wat je tegenwoordig vaker ziet - inscreen uitleg bij de film. Je komt daardoor niet alles te weten in de dvd-extra's. Wil je dat toch, dan is de blu-ray-uitvoering - los van beter geluid en beeld - een betere keuze. Zeker als je die aanvult met het toch wel prachtige boek dat over de film werd uitgegeven.

Titel: The adventures of Tintin: the secret of The Unicorn
Jaar:
2012
Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Audiotrack:
Nederlands Dolby Digital 5.1, Vlaams Dolby Digital 5.1, Engels Dolby Digital 5.1
Formaat:
Widescreen

Blu-ray 1-disc

The adventures of Tintin: the secret of the Unicorn
Hoe papieren 2D filmische 3D werd

Onze nationale trots werd met veel zwier op het witte doek getoverd door Steven Spielberg, op deze blu-ray-uitgave zie je hoe dat gebeurde. In tegenstelling tot op de dvd-uitvoering wordt er meer evenwichtig gefocused op wie Kuifje is, met een soort abc van de Belgische stripheld en in diens schaduw ook zijn bedenker Hergé, als hoe de film tot stand kwam.

Die ontstaansgeschiedenis krijgt als startpunt het alom bekende verhaal dat Spielberg met Kuifje in aanraking kwam toen een Franse journalist de vergelijking maakte tussen de eerste 'Indiana Jones' en de wereld van onze sympathieke avonturier-reporter.

Cruciaal in de film bleek Bobby te zijn. In de strips is hij vaak slimmer dan Kuifje zelf, en heeft hij zijn eigen karakter en willetje. Hoe vertaal je dat naar het witte doek? Meer nog: hoe vertaal je de personages geloofwaardig van hun gestyleerde uitzicht naar geloofwaardige 3D. We zien het en merken meteen ook waarom Spielberg van het liveactionidee afstapte, richting motion capture. Voor hem een volledig nieuw procedé, voor producer Peter Jackson en zeker acteur Andy Serkis (Haddock) een koud kunstje.

Daarover wordt in het onderdeel 'In the volume' uitgebreider toelichting gegeven. The Volume, een witte studio vol sensoren, camera's en acteurs die in wetsuits en vol dots in hun scènes acteren. En onder leiding van Spielberg die met een soort gamepad in de hand scènes dirigeert.

Verder schijnt componist John Williams zijn licht over de filmmuziek. Met een soundtrack die dartelt van flair heeft hij precies een tweede leven gevonden.

Er is geen commentaartrack of - wat je tegenwoordig vaker ziet - inscreen uitleg bij de film, maar je komt op deze blu-ray nagenoeg alles te weten over de film. Wil je nog méér dan is het boek dat over de film werd uitgegeven een absolute aanrader.

Titel: The adventures of Tintin: the secret of The Unicorn
Jaar:
2012
Ondertitels:
Engels, Nederlands, Frans, Arabisch, Grieks
Audiotrack:
Engels DTS-HD Master Audio 7.1, Engels Dolby Digital 5.1, Nederlands Dolby Digital 5.1, Frans Dolby Digital 5.1
Formaat:
Widescreen

Reageer