Adventureland

'Op avontuur down Memory Lane!'

Iedere zomer en winter (en in steden zelfs vaker) staan ze er weer: de kermiskramers. Niets kan echter op tegen de permanente, old school foren van de US of A tijdens de jaren tachtig. Zo’n foor is Adventureland! Foute muziek weergalmt er door de luidsprekers, leggings ontsieren slanke vrouwenbenen, maar laten hun derrière heerlijk tot hun recht komen en de hoofdprijs die je kan winnen tijdens een spelletje gooi-het-ringetje-over-het-flesje is een gigantische pluchen panda.

De pas afgestudeerde James Brennan (Jesse Eisenberg) wordt door een vreselijke speling van het lot verplicht om een vakantiejob te aanvaarden bij Adventureland. Hoewel hij veel liever met zijn vrienden op trip naar Europa was geweest, beginnen het pretpark en zijn ‘inwoners’ beetje bij beetje aan hem te groeien. Meer nog, Brennan wordt er perfect voorbereid op de harde wereld door confrontaties met liefde, verraad, ontgoocheling, en vriendschap.

‘Adventureland’ vertoont veel gelijkenissen met regisseur Mottola’s vorige – extreem geniale – project ‘Superbad’ (2007). De protagonist is ook op queeste om zijn maagdelijkheid te verliezen en maakt doorheen de film een overgang naar volwassenheid. Hoewel acteerprestaties van quasi-gelijk niveau zijn, schiet ‘Adventureland’ echter net iets te kort op vlak van het verhaal. De dialogen zijn niet spitsvondig genoeg en er komt amper situatiehumor aan bod.

Toch blijft het een heerlijke komedie mede dankzij de hilarische bijrollen door Bill Hader en Martin Starr (ook al in ‘Superbad’ aanwezig). Maar vooral Eisenberg en Kristen Stewart – love interest Em – bewijzen nogmaals dat ze hun status van aanstormende talenten dubbel en dik verdienen.

De film ademt te allen tijde een sublieme jaren tachtig-sfeer uit onder een prachtige Lou Reed-soundtrack. Hoewel minder sterk dan zijn voorganger, pakt Mottola opnieuw uit met een film die verder gaat dan hersenloos popcornentertainment. 'Adventureland' straalt een charmante, melancholische schoonheid uit. Ons vind je – bij de volgende kermis – alvast terug op de botsauto’s!

Iedere zomer en winter (en in steden zelfs vaker) staan ze er weer: de kermiskramers. Niets kan echter op tegen de permanente, old school foren van de US of A tijdens de jaren tachtig. Zo’n foor is Adventureland!

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Greg Mottola
Acteur: Jesse Eisenberg, Kristen Stewart
Jaar:
2010
Speelduur:
102 min.

1-disc dvd

Perfecte dessert

Verwijderde scènes en een making of: meer is er niet. Maar meer hoeft er ook niet te zijn. In de making of zie je de volledige cast duidelijk gepassioneerd praten over het project, en neemt cineast Greg Mottola je graag mee doorheen de verschillende fases van het ontstaansproces. De scènes die op de montagevloer sneuvelden en waarin vooral Bill Hader voorkomt, laten je snel nog eens goed lachen alvorens je finaal de dvd kan wegstoppen en met een goed gemoed kan nagenieten van een leuke avond.

Titel: Adventureland
Jaar:
2011
Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1, Frans Dolby Digital 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer