21 jump street

'Scherpe politiefilmpastiche'

Laat dit duidelijk zijn: wie niet spontaan in een lachbreuk schiet bij het zien van twee volwassen mannen die elkaar aan het kotsen willen brengen, zit bij ’21 jump street’ aan het verkeerde adres. Deze verfilming van de uitermate cheesy politieserie waarmee Johnny Depp in de jaren tachtig doorbrak, is zowat het grappigste dat we dit jaar op het grote scherm hebben gezien.

2005, op de tonen van ‘The real Slim Shady’ worden we een middelbare school ingeloodst. Schmidt (Jonah Hill) is een Eminem-lookalike die op school steevast het mikpunt is van de spot van Jenko (Channing Tatum), een atletische rebel. Enkele jaren later zitten ze samen op de politieacademie waar er zich stilaan een hechte vriendschap tussen de twee begint te ontwikkelen. Eenmaal afgestudeerd krijgt het klunzige duo als opdracht een middelbare school te infiltreren om een drugscircuit op te rollen. Het tweetal merkt al gauw dat coolness in de afgelopen jaren hard veranderd is. Veganisme, anime en studeren zijn plots hip en terwijl Schmidt zich bij de populaire kliek voegt, wordt Jenko de outcast van de school.

Scenarist Michael Bacall pende eerder al ‘Scott Pilgrim versus the world’ en ‘Project X’ en slaagt er net zoals voorheen in om de vinger stevig aan de pols van de huidige jeugdcultuur te houden. In plaats van een sliert voor de hand liggende eighties-referenties aan elkaar te rijgen, is ’21 jump street’ een slimme, zelfbewuste pastiche die perfect de conventies van de high school-films op zijn kop zet.

’21 jump street’ is op zijn scherpst wanneer de tegenstellingen tussen Channing Tatum en Jonah Hill uitgespeeld worden. Hill bewijst dat hij één van de sterkste komische acteurs van zijn generatie is en Tatum, die sinds kort een creatieve renaissance aan het beleven is, steelt de show door als leeghoofdige jock met zichtbaar plezier zijn eigen imago te kakken te zetten.

Nochtans zijn er ook wat schoonheidsfoutjes te bespeuren. De romance die Hill beleeft met de ravissante rijzende ster Brie Larson is er met de haren bijgesleept en de Michael Bay-parodiërende achtervolgingen moeten zwaar de duimen leggen tegen de gelijkaardige capriolen van ‘Hot fuzz’. Regisseursduo Phil Lord en Chris Miller leggen hier ook niet dezelfde visuele inventiviteit aan de dag dan in hun animatiefilm ‘Cloudy with a chance of meatballs’. Toch is ’21 jump street’ pakken entertainender dan een verfilming van een foute flikkenserie hoort te zijn.

Laat dit duidelijk zijn: wie niet spontaan in een lachbreuk schiet bij het zien van twee volwassen mannen die elkaar aan het kotsen willen brengen, zit bij ’21 jump street’ aan het verkeerde adres.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseurs: Phil Lord, Chris Miller
Cast: Jonah Hill , Channing Tatum, Brie Larson, Ice Cube
Jaar:
2012
Speelduur:
109 min.

1 Disc

21 jump street
Uitblinken in onderbroekenlol

Een paar leuke verwijderde scènes en een zeer korte, wat banale making of zijn de moeite niet. Maar de commentaartrack van het regisseursduo Phil Lord en Chris Miller en hoofdrolspelers Jonah Hill en Channing Tatum blinkt wel uit in het soort ongein waar de film zelf ook een patent op heeft. Tussen het viertal hangt een vriendschappelijke chemistry die het commentaar plezierig voorbij laat waaien. Al moet je het niet doen voor diepfilosofische ontboezemingen – dick jokes blijven nu eenmaal de overhand houden.

Titel: 21 jump street
Jaar:
2012
Ondertitels:
Engels en Nederlands
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic
Sound type:
Dolby Digital 5.1

Reageer