Zidrou & José Homs, ‘Shi 2: De demonenkoning’

In hindsight

Ken je dat, ‘hindsight’? Een prachtig Engels woord, dat zoveel betekent als ‘achteraf bekeken’ of ‘als ik er nu op terugkijk’. 'Achteraf is het makkelijk praten', zei ons moemoe altijd, een fenomeen dat de wetenschap bedwong door het de eloquente benaming ‘hindsight bias’ op te plakken.

Vanwaar deze omstandige uiteenzetting? Wel, achteraf bekeken was het eerste deel van ‘Shi’ een van de beste strips van het afgelopen jaar. Op het moment zelf merkt een kritisch recensent vooral de imperfecties op. Een wat ongelukkig gekozen cover bijvoorbeeld, of verhaallijnen die te weinig aan elkaar geknoopt kunnen worden. En dus belandt zo’n strip in de schuif ‘net niet’, waar uiteraard niet in gevist wordt wanneer ons gevraagd wordt om onze eindejaarslijstjes in te vullen. Een kapitale blunder, uiteraard. Waarvoor een welgemeend mea culpa.

Dat die eerste indruk zo verkeerd was, wordt nog eens bevestigd door ‘De demonenkoning’, het vervolg van wat uiteindelijk een vierluik moet worden. Toegegeven, de eerste pagina’s moet je er stevig je aandacht bijhouden. Een gouden tip: herlees het eerste deel, dat is allesbehalve een straf. Maar ze doen het, hoor. Zidrou sleurt je mee in zijn verhaal, of dat zich nu afspeelt in het hoofdkantoor van een Londense wapenfabrikant of een luxebordeel in het victoriaanse Engeland. Homs zet dat perfect in beeld met personages, decors, tekeningen, kleuren, composities, plaatindelingen waar andere auteurs slechts van kunnen dromen.

Bloedstollende achtervolgingen, intrigerende complotten, vunzige humor, een stevige streep seks en een bovennatuurlijk element dat we Zidrou bijna met plezier zouden vergeven: dit album heeft het allemaal. Kan deze reeks alsjeblieft nog wat verder uitgemolken worden?

Details Strips
Scenarist: Zidrou
Tekenaar: José Homs
Uitgeverij: Dargaud
Jaar:
2018
Aantal pagina's:
56