Zidrou & Aimée De Jongh, 'Bloesems in de herfst'

Van de sleur naar de fleur van het leven

Zidrou, oftewel Benoit Drousie, is goed op dreef. De scenarist die van alle markten thuis is, werkte afgelopen maanden mee aan ontzettend veel strips. Verhalen vertellen is voor hem allang geen blinde vlek meer en dat bewijst hij opnieuw, dit keer met de one-shot 'Bloesems in de herfst'.

Het is het verhaal van Odysseus Varennes en Mediterranea Solenza, beide op leeftijd. Odysseus werd als 56-jarige verhuizer ontslagen bij het bedrijf wegens een ‘afslankingsplan’ en moet zo dus vroegtijdig op pensioen. Bovendien is hij al sinds zijn 45ste weduwnaar en leeft hij eenzaam op zijn appartementje. Zijn lusten bevredigt hij op regelmatige basis bij een prostituee, die op haar beurt de leegte in zijn leven even opvult met warmte en affectie. Soms verdrijft Odysseus zijn tijd door naar het voetbal te gaan of sudoku’s in te vullen. Aan lezen heeft hij een bloedhekel, want boeken maakten indertijd zijn rug kapot bij het verhuizen. Toch staat Homerus’ Odysseus nog steeds in zijn boekenkast, een duur geschenk dat hij kreeg op zijn huwelijk.

Mediterranea, vernoemd naar de Middellandse Zee, komt ook in aanraking met de harde realiteit van het ouder worden: zo staan mensen hun zitje in de bus af aan haar en voelt ze zichzelf de heks uit het sprookje van Sneeuwwitje waar ze vroeger zo dol op was. Toen ze in de fleur van haar leven zat, werkte ze zelfs als naakt- en lingeriemodel, nu werkt ze in een kaaswinkeltje.

Ze voelen allebei een zekere leegte tot ze elkaar ontmoeten bij de dokter, die tegelijk ook Odysseus’ zoon is. Ze geraken aan de praat en spreken enkele keren af. Wat volgt is een groeiende romance, vol liefde, humor en andere hartverwarmende taferelen. Plots zitten ze beide in de fleur van hun leven, terwijl het enkele dagen nog de herfst was. Het voelt alsof de afgevallen blaadjes plots terug aan de bomen groeien.

We hebben weinig woorden om te beschrijven hoe goed we 'Bloesems in de herfst' wel niet vinden. Aimée De Jongh neemt ons, samen met Zidrou, mee op een hartverwarmende reis van twee eenvoudige individuen die samen een voor hen buitengewoon avontuur beleven. Het verhaal toont nog maar eens aan hoe belangrijk één persoon kan zijn voor het leven van iemand anders. Daarom zouden we graag eindigen met een karamelliserend, maar prachtig citaat: 'Voor de wereld ben je maar één iemand, maar voor één iemand ben je de wereld'.

Details Strips
scenario: Zidrou
tekeningen: Aimée de Jongh
uitgeverij: Blloan, Ballon Media
Jaar:
2018