Yves Swolfs, 'lonesome 2: de Ruffians'

Verfijnd vakmanschap

Yves Swolfs en westernstrips kan je vergelijken met cafés en een fris getapte pint: betere combinaties bestaan er amper. Zijn tekeningen zijn immer bewijs van zijn verfijnde vakmanschap én hij weet ook nog eens hoe hij een deftige western moet vertellen. Twee vliegen in één klap? Jazeker. Deel 2 (van de 4) ligt intussen in de winkelrekken, net op tijd om eerst zelf te lezen, dan in te pakken om hem tot slot onder de kerstboom te leggen.

Ons verhaal speelt zich af in 1861. Predikant Markham en zijn compagnons zorgen voor een bloederig schrikbewind in Kansas en Missouri. Tot een of andere eenzame ruiter Markham achtervolgt en zijn discipelen een voor een afmaakt en dit allemaal in een heerlijk getekend en schitterend verteld westernverhaal.

De eenzame man, die in deel één er vooral uitkwam als moordzuchtig ventje, blijft nog steeds een complex personage. We komen intussen wel meer te weten over zijn verleden, zoals wie zijn ouders zijn, welke zijn talenten zijn en wat zijn probleem met Markham is. Toch blijven we zitten met vragen als: Wie is hij? Wat drijft hem? Vanwaar al dat mysterie? Swolfs weet ons te prikkelen en aandachtig te houden voor het volgende deel. Vandaar dat we deze bespreking bewust kort houden: wees getriggerd om zelf op ontdekking te gaan.

Ach, we kunnen wel stellen dat Swolfs uitermate getalenteerd is en dat we halverwege de reeks nog steeds verzot zijn op Lonesome. Meer van dat, graag!

Details Strips
Scenario & Tekeningen: Yves Swolfs
uitgeverij: Ballon Media, Le Lombard
Jaar:
2019
Aantal pagina's:
56