Yves Swolfs, ‘Lonesome 1- Het spoor van de predikant’

Knaller

Yves Swolfs is terug en maakt z'n rentrée met een regelrechte knaller. De tekenaar, die vooral bekend staat voor zijn fantastische westernreeks 'Durango', doet er met 'Lonesome' opnieuw een western bij. Een leuk weetje: de strip verscheen zowel in softcover als in hardcover, maar de oplage van de hardcovers was in verhouding met het aantal geïnteresseerde stripfanaten enorm klein - de oplage bedroeg slechts 750 exemplaren. Dat resulteert in woekerprijzen op veilingsites en beurzen voor eerste drukken met een harde kaft. 

Maar terug naar het verhaal. Het hoofdpersonage is een naamloze man, die ons naar het Kansas brengt van januari 1861, een periode waar de VS zich stilaan beginnen te verdelen in noord en zuid volgens de slavernijwetten; het noorden wilde af van slavernij, terwijl het zuiden net voorstander was. In het stadje Holton en contreien zaaien predikant Markham en zijn volgelingen terreur, maar onze onbekende man zit hen al een tijdje op de hielen. In zijn queeste naar de schurk redt hij een kind en ontmoet hij er Lucy en Marcus, die ook meteen in het ootje hebben dat de predikant niet deugt. Onze man is geen gewone eenzaat op zoek naar vergelding, want hij blijkt ook de gave te bezitten gedachten te kunnen lezen, iets wat heel nuttig kan uitpakken in een periode waar het krioelt van onderkruipers, leugenaars en gespuis. Vooral als je het gevoel hebt dat het complot veel verder reikt dan de predikant alleen en dat er iemand in de stad de hand boven het hoofd houdt van de bandieten...

Swolfs zorgt met het eerste album van 'Lonesome' voor een schitterende sfeerschepping, zoals alleen de beste westerns dat kunnen. De details op het gezicht van zijn personages, de spanning die hij via de camerastandpunten in zijn tekeningen kan weergeven… deze dingen zorgen ervoor dat we likkebaarden als we nog maar de naam Swolfs horen. Over het motief van onze anonieme man weten we nog niets, laat staan zijn naam. Om nog maar te zeggen hoe ongeduldig we al worden in afwachting van het tweede deel!

 

Details Strips
Scenario & Tekeningen: Yves Swolfs
uitgeverij: Le Lombard, Ballon Media