Shoko Tendo, Yakuzadochter

Leesgenot heeft geen grote literatuur nodig

Van Shoko Tendo’s boek 'Yakuzadochter' heb je vast al gehoord vóór deze review. Zelfs bij de Engelse vertaling verschenen al artikels in de Nederlandstalige pers, focussend op haar tattoos en spannende levensverhaal. Ze hadden op een perverse manier geen ongelijk: die tattoos zijn inderdaad een sleutel tot dit boek. Want net zoals Tendo de tattoos van de yakuza adopteerde maar zelf geen gangster is, heeft dit boek yakuza in de naam, maar gaat het alleen zijdelings over de Japanse maffia.

Tendo is inderdaad de dochter van een yakuza, die echter in haar jeugd al de underground vaarwelzei. Haar levensverhaal daarna vormt dan ook de bulk van het boek, en de yakuza is vooral een lokkertje. Shoko’s yakuzavriendjes spelen haast een grotere rol, het boek had dus evengoed 'Yakuzaminnares' kunnen heten. Al bedriegt de titel dus wel een beetje de boel, toch krijg je waar voor je geld. Wie benieuwd is naar Japan krijgt immers zeden, denkwijzen en gewoonten mee uit een land dat ondanks alle technologische vooruitgang een van de enige plekken op aarde is die er zo’n voor ons exotische moraal op nahoudt. Maar geen westerling loopt verloren in dit boek: haar zoektocht naar vriendschap in seks en geluk in drugs bouwt een universeel, zij het triest verhaal in. Met verkrachtingen, afpersingen, sterfgevallen, mishandeling, kortom verslavingen en misbruik allerhande, wordt de schaduwzijde van de mens fel belicht.

Je hoort het, dit is geen kinderboek. Aan de andere kant zou het nu juist hét boek zijn dat tieners met rode oortjes lezen. Je weet wel, zoals wij vroeger op kostschool het dagboek van Laura Palmer doorgaven aan mekaar. Grote literatuur is het niet, maar Shoko Tendo heeft haar geromantiseerde levensverhaal wel in een universele – daar heb je dat woord alweer – pageturner verwerkt.

'Yakuzadochter' is een boek dat eigenlijk voor iedereen toegankelijk en leesbaar is. Een makkelijk leesbaar ding vol menselijke tragedie, met een schrijver die zichzelf zo goed kent dat de Dingen des Levens duidelijk geplaatst worden. Haar verhaal is duidelijk, helder, en heeft zelfs een zekere milde esthetiek in al zijn donkerte. Lekker geschreven, ideaal voor een late strandvakantie. En misschien is dat wel het simpele recept voor een miljoenensucces. Niet hoog, maar democratisch schrijven en een goede pr-machine in de arm nemen. Petje af, Shoko Tendo.

Details Non-fictie
Originele titel:
Yakuza moon
Auteur: Shoko Tendo
Uitgever: Kosmos
Jaar:
2008
Aantal pagina's:
206