Xavier & Matz, 'Tango 3: In de schaduw van Panama'

Iets minder stijlvol en zwoel dan de dans

Elke uitgever droomt er natuurlijk van om de volgende XIII of Largo Winch binnen te halen. Voorlopig haalt Tango nog niet die verkoopcijfers voor Le Lombard, maar bij XIII heeft het ook wel een paar albums geduurd voor de getatoeëerde aansloeg bij het grote publiek.

Een zeilboot, een knappe kapitein en een corpulente, rosse drinker doen misschien iets te veel aan Bernard Prince denken en daarom mogen Tango en zijn maatje terug naar het vasteland. Ditmaal mogen ze afmeren in Panama. De problemen beginnen wanneer ze een verstekeling aan boord ontdekken. Muller, een Franse zakenman, is op de vlucht, maar al snel brengt hij daardoor de twee vrienden ook in de problemen.

Terwijl het eerste deel van Tango nog indrukwekkend was door de natuurpracht van Bolivia – prachtig in beeld gebracht door tekenaar Xavier – is het nu toch wat minder oogstrelend. De vergezichten lijken nu wat meer op postkaarten of Instagramfoto’s. Jammer is ook dat oude rot in het vak Jean-Jacques Chagnaud, die voor de prachtige inkleuring van de eerste twee delen zorgde, niet meer van dienst is. Jérôme Maffre neemt de honneurs over, maar doet dat met heel wat minder verve. Het ziet er allemaal nogal vlak en computergestuurd uit.

De eerste twee delen van Tango telden nog heel wat gewelddadige actiescènes, Matz is niet toevallig ook de schrijver van De Killer, maar in dit derde deel wordt er vooral veel verteld. De auteurs nemen door middel van flashbacks ook even de tijd om uit te weiden over de jeugd van Tango en geven hem daardoor wat meer invulling. Dat komt het ritme van het verhaal echter niet ten goede. Het kabbelt allemaal rustig voort tot de actievolle ontknoping. In ieder geval gooit scenarist Matz een paar lijntjes uit voor de volgende albums. Hopelijk weten de auteurs het niveau dan terug op te krikken want nieuw bloed is altijd welkom.

Details Strips
Tekeningen: Philippe Xavier
Scenario: matz
Jaar:
2019
Aantal pagina's:
56