Xavier Besse, Laurent-Frédéric Bollée & Alcante, ‘Laowai 2 : De strijd om Dagu’

Kunst in een historisch jasje

Lao Wai is na een paar maanden al terug en het klinkt niet als laowai in de oren, maar wel als een harmonieuze symfonie. Deel één leerde ons al dat Xavier Besse schitterend kan tekenen, met oog voor (historische) details zonder de aandacht weg te nemen van de tekst. Laurent-Frédéric Bollée en Alcante (oftewel Didier Swysen) konden er een spannend verhaal aan vastknopen vanuit een sterk gefundeerde historische achtergrond, namelijk het moment dat de Fransen en de Engelsen in China vertoeven voor hun zogenaamde ‘Opiumoorlog’ in het jaar 1859.

François wordt uit het water gevist en verzorgd door een Chinese oude man. Hij belandde met een schotwond op het eind van deel één in het water nadat hij erachter kwam dat sergeant Marais voor eigen rekening opium verhandelt. Na een beperkte revalidatie loopt hij incognito door de stad. Valentine Préau, reporter van het dagblad ‘Le Siècle’, zwerft er ook rond samen met haar fotograaf Antoine Cartier. Ze wil hem interviewen en fotograferen, maar daar is François terecht niet happig om: hij wordt gezocht voor ‘desertie’.

Eenmaal het leger erachter komt dat hij toch nog in de buurt vertoeft, zijn sergeant Marais en zijn mannen actief op zoek naar hem. François vlucht, maar krijgt al snel te maken met de effecten van opium. Hij zoekt toevlucht bij mevrouw de Malnay (wiens echtgenoot in het vorige deel al overleed), en dan moet het ergste nog komen.

Anders dan deel één zijn de flashbacks naar François’ jeugd. We zien bijvoorbeeld dat zijn peetoom, een katholieke priester uit China, op bezoek komt om zijn neefje manieren te leren. Daarnaast zien we zijn peetoom christelijke rituelen uitvoeren in China, waarvoor hij vervolgd wordt. We blijven met enkele vragen achter, maar die worden ongetwijfeld beantwoord in het derde en laatste deel.

Geen enkel moment hebben we het gevoel dat het verhaal stilvalt. Laowai bevat een strak tempo met perfecte nuances. Het leest als een trein en achteraf herlazen we het album om nog langer stil te staan bij de tekeningen. We kunnen het auteurstrio op geen enkel foutje betrappen, vandaar ook het maximum aan sterren. Lao Wai is een topreeks, en we watertanden al in afwachting van deel drie.

Details Strips
tekeningen: xavier besse
scenario: Laurent-Frédéric Bollée, Alcante
uitgeverij: Ballon Media, Glénat