Willy Vandersteen (Paul Geerts), ‘Oude Meesters met Suske en Wiske 1- De Raap van Rubens’

Zelfde liedje, extra strofe

Jerom voorkomt dat een oude schipper wordt aangereden door een touringcar. Als bedankje krijgt hij een magische koperen ketting die genezende krachten bevat. Op zijn beurt geeft Jerom het sieraad door aan zijn goede vriend Lambik. Even later, wanneer Suske, Wiske en co naar het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten gaan, merken ze op dat er een figuur ontbreekt op Rubens’ schilderij De aanbidding der Wijzen. Die steelt ’s nachts de ketting van Lambik en verschijnt plots terug op het schilderij, met de ketting die rond zijn nek pronkt. Lambik wil er het fijne van weten en flitst zich naar het Antwerpen van 1620. Daar wordt hij de ‘raap’ van Peter Paul Rubens, de nieuwe leerjongen van zijn atelier. Ook Suske en Wiske verplaatsen zich naar die periode, waar ze kennismaken met de  roversbende ‘de Kwakzalvers’, die Lambik gevangenneemt. Het verhaal zit dus vol spannende gebeurtenissen, iets wat de reeks ook typeert.

De Raap van Rubens is een verhaal dat Paul Geerts schreef en publiceerde in 1977, naar aanleiding van Rubens’ 400ste verjaardag. De voorpublicatie ervan begon al ruim een jaar voordien in de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad. De raap van Rubens zou geen puur Suske en Wiske-album zijn zonder hier en daar een cynisch knipoogje van de maatschappijkritische Lambik. Zo kladt hij op een doek en vertelt hij de 17de-eeuwse schilders dat het moderne kunst is, iets wat zij moeilijk kunnen begrijpen.

Standaard Uitgeverij brengt met de nieuwe collectie ‘Oude Meesters’ een verzameling van Suske en Wiske-albums waar het duo kennismaakte met de grote kunstenaars. De Raap van Rubens bijt in dit geval de spits af. Een extraatje bij deze verzameling is het dossier achteraf, dit keer geschreven door Leen Huet. Of dat dossier nu de doorslag moet geven om er opnieuw het album voor te kopen, is moeilijk te zeggen. Voor de ene is die extra info boeiend, voor de andere overbodig. Als je jezelf als lezer graag verdiept in de geschiedenis van de kunstenaars in kwestie, is dit een aanrader. Staat het album al in je kast en zijn kunstenaars niet zozeer je ding, sla deze uitgave dan gerust over.

Details Strips
scenarist: Paul Geerts
tekenaar: Eric Warnauts, Paul Geerts
uitgeverij: Standaard Uitgeverij