Wilfrid Lupano & Yannick Corboz, ‘Moordenaar op maat 1- Jugendstil’

Voor geld danst de beer

Wenen, 1900. Op zich geen tumultueuze, revolutionaire periode voor de actuele Oostenrijkse hoofdstad. Toch zijn er de nodige spanningen tussen de lokale inwoners en zigeuners, met op de achtergrond nog kleine criminaliteit. Ook het verschil tussen rijk en arm is immens in deze grootstad en dat brengt de nodige wrevel met zich mee tussen de verschillende sociale klassen.

Alec en Klement zijn zo'n superrijken, die hun teveel aan geld misbruiken om keet te schoppen. Ze willen bewijzen dat ze van de meest banale kerel de grootste vijand kunnen maken met behulp van hun geld, want dat vinden ze een kunst. Viktor is het ‘levende kunstwerk’ in spe, nadat ze hem willekeurig van straat plukten. Ze geven hem alles en laten hem kennismaken met de geneugten des levens. Zo bezoekt ons kunstwerk regelmatig het bordeel op kosten van zijn nieuwe vrienden, waar hij trouwens verliefd wordt op een prostituee. Het kan niet decadenter worden, tot Viktor al zijn vrienden en familie van het ‘plebs’ in de steek laat voor zijn rijkere kompanen. Het gaat te goed voor de arme stakker en dus draaien Alec en Klement de geldkraan dicht, waardoor het licht uitgaat bij Viktor. Hij is in alle staten, dus het vervolg oogt alvast veelbelovend.

De 'Moordenaar op maat'-reeks is een compleet verhaal in vier delen. Viktor kan met andere woorden nog alle kanten op als moordenaar, dus het is nog maar de vraag tegen wie hij zich zal keren. Wilfrid Lupano schrijft opnieuw een erg spannend verhaal, maar zijn kwaliteiten kennen we ondertussen al via series als 'Krasse Knarren' en 'De Engelsman die niet van vuurwapens houdt'. Yannick Corboz is dan weer een vrij onbekende naam in het Nederlandstalige striplandschap. In dit debuutalbum zien we vooral dikke lijnen bij de personages en een ietwat schetsende tekenstijl bij de gebouwen. Dat zorgt ervoor dat het totaalplaatje licht verteerbaar overkomt, in combinatie met het scenario dat erg vlot wegleest. Het auteursduo schiet met dit debuut alvast sterk uit de startblokken en de verwachtingen voor het vervolg liggen hoog. 

Details Strips
Tekeningen: Yannick Corboz
Scenario: Wilfrid Lupano
uitgeverij: Silvester Strips