Jean Van Hamme, Western

Fascinerende kleurenpracht

Uitgeverij Lombard neemt het stripgebeuren heel erg ter harte. Hun collectie "Getekend" wil tekenaars en scenarioschrijvers die het neusje van de zalm vormen aan geïnteresseerde lezers voorstellen. Bejubelde vaklui met een eigen signatuur maken meesterwerkjes, alleen of met een kompaan.

Grzegorz Rosinski is een striptekenaar buiten categorie en de al even gevierde scenarist Jean Van Hamme blinkt uit in het bedenken van verhaallijnen voor "XIII" of "Largo Winch". Samen zijn ze verantwoordelijk voor de cult-reeks "Thorgal" en nu ook voor one shot "Western".

We schrijven en tekenen 1868, Fort Laramie. Ambrosius Van Deer, rijke veehandelaar, ontmoet Jess Chisum, een man die beweert zijn lang verloren gewaande neefje Eddie te hebben teruggevonden. Van Deer had een beloning uitgeloofd voor wie zijn neefje terugvond nadat diens gezin werd uitgemoord door een indianenstam. De intentie om de familie te herenigen blijkt echter niet zo nobel. "Western" is een typische westernstrip met outlaws", mooie vrouwen, een dubieuze sheriff, een eenarmige bandiet en uiteraard veel revolvers. Jean Van Hamme boeit evenzeer met de plot als met de vele feiten die we over die periode te weten komen. Rosinski van zijn kant besloot meteen in kleur te tekenen, ongewoon, maar met een verrassend mooi resultaat. Vooral dan de grote sfeerbeelden, die twee pagina’s beslaan, zijn echte meesterwerken, een kleurenpracht die de vergelijking met schilderijen moeiteloos doorstaat. Het scenario komt volledig tot zijn recht in deze tot de verbeelding sprekende tekeningen. Puur vakmanschap wat deze twee grootheden hier samen ten toon spreiden. Een uiterst geslaagd werk met een onverwacht verrassend einde. Slechts één waarschuwing: je raakt er zo door geboeid dat je jezelf in de Far West waant, en nauwelijks iets merkt wanneer iemand je aanspreekt. Zoek dus een rustig en gezellig plekje uit om ten volle van dit pareltje te kunnen genieten.

Details Strips
Auteur: Jean Van Hamme
Uitgever: Lombard
Jaar:
2003