Adriaan Van Aken, Weer over naar jou

Kijk, luister en lees

Zet een striptekenaar (Philip Paquet), een theatermaker (Adriaan Van Aken) en een muzikant (Youri Van Uffelen) samen en je krijgt een strip-met-soundtrack. Al gezien in het Vlaamse striplandschap, want dit drietal werkte eerder al samen voor ‘Over naar jou’, de voorganger van ‘Weer over naar jou’.

Zoals in ‘Over naar jou’ volgen we opnieuw een late twintiger die in de stad woont, en met de stad bedoelen we ’t Stad, jawel: Antwerpen. De klanken van Youri Van Uffelen dompelen je meteen onder in een heel specifieke sfeer. Met muziek die vooral wat naar postrock ruikt, weet hij een eigen stempel op het verhaal te drukken en vooral emoties uit te vergroten. Na enkele pagina’s heb je wel door waar de muziek exact moet veranderen. En net als je denkt op je gemak je strip te zitten lezen, fluistert een stem tijdstippen in je oren en merk je dat die de tekstvakjes linksboven in de kadertjes sieren. Tot zover je vrijheid om te kijken en lezen waar je wil. Oké, om op de juiste tijdstippen de juiste muziek bij de juiste tekeningen te horen, moet de lezer wat in het gareel gehouden worden, maar vergeef ons dat we dit aanvankelijk toch vooral storend en irritant vonden. Vooral door plots teruggetrokken te worden naar iets wat al gezien is. Maar zoals alles went ook dit wel en eenmaal je het tempo een beetje doorhebt, versmelten muziek en strip zonder verdere problemen.

‘Weer over naar jou’ volgt een jonge vrouw die door de stad dwaalt, alleen en werkloos, gekweld door haar eigen demonen. Ze zoekt haar heil in een hersenloze shoppingescapade in het winkelcentrum. Ze vult haar gemis in met koopjes en zoekt zo een remedie om de stoppen niet volledig te laten doorslaan. Ze observeert wildvreemde mensen, projecteert miserie op hun gezichtsuitdrukkingen. Door constant in de tweede persoon enkelvoud te vertellen, lijkt het meisje ook zichzelf van buitenaf te observeren, op zoek naar gevoel, naar zingeving, maar zodra ze deze te dicht nadert, dreigt ze in te storten. De spanningsboog wordt strakker en strakker aangetrokken, het verhaal evolueert naar een climax om verweesd en iets te rustig te eindigen. We konden het niet helpen om enigszins gefrustreerd deze strip toe te slaan. Maar tegelijk kwam het besef dat vele late twintigers zich vast en zeker in de denkwereld van dit meisje zouden kunnen terugvinden.

Kers op deze striptaart zijn de tekeningen van Philip Paquet. Met strakke en tegelijk soepele belijning wekt hij ondanks een zekere mate van vereenvoudiging een heel realistische indruk. Zoals hij Antwerpen waarheidsgetrouw weergeeft en elke mens, van nevenpersonage tot figurant, een eigen karakter en ziel geeft, blijkt hij zelf, net als het hoofdpersonage, een uitstekende observator. Karikatuur en woeste fantasie versmelten moeiteloos met realiteit door zijn allesomvattende tekenstijl.

‘Weer over naar jou’ vraagt wat wennen. Een soundtrack die je aanvankelijk in je lezen lijkt te beperken, verleent het verhaal uiteindelijk een heel eigen sfeer. Een scenario dat je meesleurt maar uiteindelijk niet alle hooggespannen verwachtingen inlost. Een tekenstijl die het verhaal dan weer gelukkig op een hoger niveau tilt, maakt alles weer goed. Alles bij elkaar genoeg ingrediënten om van deze strip een heel mooi tussendoortje te maken en een tranche de vie met net dat ietsje meer.

Details Strips
Auteur: Adriaan Van Aken
Tekenaar: Philip Paquet
Uitgever: Bries
Jaar:
2009
Aantal pagina's:
80