Vojtěch Mašek en Chrudoš Valoušek, 'De pittige pruim die een pop werd'

Van pruim tot president

Uitgeverij ‘Boycott’ is een geheel nieuwe speler op de boekenmarkt, die zich volgens de aanbiedingsfolder specialiseert in ‘bijzonder geïllustreerde kinderboeken’. Dit jaar verschijnen er meteen al drie titels, alsook volgend voorjaar. De opvallende voorflap van ‘De pittige pruim die een pop werd’, volgens de uitgevers een ‘graphic novel’ voor kinderen, trok meteen onze aandacht.

De plot is even eenvoudig als doeltreffend en focust op de ontmoeting tussen Peter en een pratend houtblok, dat naar eigen zeggen een pop blijkt te zijn. Die cassante verschijning neemt de ontmoeting te baat om z’n levensverhaal te vertellen: volgens de achterflap is dat ‘de waarheid tot op de laatste komma en het laatste puntje.’ Het resulteert in een wervelende, bijwijlen heerlijk hilarische geschiedenis vol surreële avonturen en onverwachte gebeurtenissen. De zelfbenoemde pop startte z’n bestaan als pruimenpit, groeide uit tot boom, maar werd vervolgens omgezaagd en later tot sprekende pop getransformeerd. Even lijkt hij zelfs ‘minister’ en ‘president’ te worden. Peter mag dan bedenken dat dit autobiografisch verslag een ‘rommeltje’ is, in de praktijk ontpopt deze ‘graphic novel’ zich tot een ware pageturner die werkelijk geen seconde verveelt. De levendige dialogen en afgemeten zinnen houden de vaart er stevig in. Tal van woordgrapjes en zinspelingen verrijken de plot en tillen dit sprankelende verhaal nog op een hoger niveau. Vojtěch Mašek bedient zich tevens van een snedige en gevatte toon, die mee het unieke karakter van de protagonist bepaalt. ‘De pittige pruim die een pop werd’ doet aan de levensgeschiedenis van Pinocchio denken, eveneens speelbal van z’n omgeving, onderhavig aan invloeden van buitenaf.

Chrudoš Valoušek vindt de geijkte vorm om zoveel fantastische belevenissen te verbeelden; de vaak paginagrote linosneden in felle, contrasterende kleuren maken de prenten tot blikvangers van formaat. De opvallende stijl, duidelijk geworteld in het expressionisme en surrealisme, wordt in het gehele boek volgehouden en bepaalt mee de charme ervan. De eigenzinnige personages bestaan veelal uit rudimentaire vormen die zich in een surreëel universum voortbewegen. De kleurrijke prenten met hun haast cartooneske figuren bevatten tal van sprekende details, zodat de illustraties tot het einde blijven boeien en tot (her)bekijken uitnodigen. Dankzij de uitgekiende compositie worden de prenten echter nergens overladen, maar overtuigen als een doordacht geheel. Meermaals nemen de illustraties de narratieve functie volledig over, zodat een ge(s)laagde wisselwerking tussen woord en beeld ontstaat.

Het siert deze nog jonge uitgeverij dat ze wars van commerciële bedoelingen durft ageren en heerlijk eigenzinnige uitgaven op de markt brengt. Wij hebben alvast niets dan lof voor deze ‘graphic novel’ en kijken reikhalzend naar nieuwe prentenboeken van Boycott uit.

 

Vanaf 7+

Details Fictie
Auteur: Vojtěch Mašek
Illustrator: Chrudoš Valoušek
Uitgeverij: Boycott
Jaar:
2018
Aantal pagina's:
94