Vincent Brugeas & Ronan Toulhoat, 'Ira Dei 3: Normandische furie'

Nieuwe cyclus, niveautje hoger

Eerlijk toegegeven; we weifelden even toen we deel drie van Ira Dei in onze handen hadden. De eerste tweedelige cyclus kon ons eigenlijk niet geheel overtuigen. Toch gaven we deel drie ook nog het voordeel van de twijfel. En wat blijkt? Het niveau stijgt en we prijzen ons gelukkig dat we deze reeks een derde kans gaven.

Na Sicilië maakt heel Zuid-Italië kennis met de Normandische soldaten. Nieuwe huurlingen sluiten zich aan bij Guillaume de Hauteville en de zijnen. Zij brengen het Byzantijnse leger van Dokejanos een verpletterende nederlaag toe. Basileus Michaël IV laat Maniakes uit de kerkers halen om de vijand het vuur aan de schenen te leggen. Die Maniakes is een grote brok haat die meedogenloos is. De Kerk vindt de Normandiërs maar niks, maar apprecieert de Byzantijnse nederlagen absoluut. En dan hebben we ook nog Tancrède, die we nog kennen uit de vorige twee delen, die opnieuw ten strijde trekt met Harald. Strijd hangt in de lucht en de spanning lijkt te snijden.

Vincent Brugeas en Roan Toulhoat blijven op hun elan verdergaan met het conflict in Italië tussen enerzijds het Byzantijnse rijk en anderzijds de Normandische huurlingen. Tegelijk blijft het een beetje zoeken bij alle personagenamen en collaboraties, dat hadden we de voorbije delen ook aan de hand. De tekenstijl blijft wat tussen schetsmatige tekeningen en schitterende decors. Brugeas blijft het goed doen wat betreft historische correctheid en Toulhoat blijft enerzijds overtuigen en anderzijds toch weer niet. In sommige tekeningen zou hij zoveel meer kunnen brengen dan hij dat nu doet en dan zou Ira Dei die extra ster verdienen. Ach, we hebben zeker niet te klagen over de start van de tweede cyclus. Laat het volgende deel maar komen!

 

Details Strips
tekenaar: Ronan Toulhoat
scenario: Vincent Brugeas
uitgeverij: Dargaud, Ballon Media