Vincent Brugeas & Ronan Toulhoat, 'Ira Dei 1: Het goud van de Kaïds'

Drie in één

De duistere middeleeuwen, er bestaan talloze strips over. We zouden liegen als we zeggen dat ze onze strot uitkomen, want we houden wel van het genre. De reeks 'Ira Dei' gaat ook over deze periode, hoewel het verhaal zich afspeelt in Sicilië en niet in onze contreien, zoals een groot deel binnen dit genre.

In het begin van de elfde eeuw heeft het Byzantijnse rijk nog steeds een aanzienlijk leger, dat goed standhoudt tegen de toenemende vijandelijke aanvallen. Het Oosters Schisma lijkt eraan te komen en er zijn redenen genoeg om aan de eerste kruistochten te beginnen. Het lukt de Byzantijnse keizer goed om die islamitische dreiging buiten Europa te houden, maar dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn. De christelijke wereld lijkt zichzelf steeds verder te verdelen en aan de Middellandse Zee vinden vruchtbare uitwisselingen plaats tussen de Franken, Arabieren en Grieken die er handel voeren. Bondgenootschappen veranderen vaak en je moet niet blindelings aannemen dat de vrienden van vandaag ook de vrienden van morgen zullen zijn.

Het hoofdpersonage van 'Ira Dei' heet Robert Tancrède, een Normandiër. In een ver verleden een hertog in Normandië, maar die titel werd hem ontnomen. Daarna werkte hij als slaaf in de zwavelmijn, waarna hij werd weggehaald om de groep Normandiërs te leiden. Samen met zijn kompanen gaat hij op missie met een simpel doel: rijkdom vergaren en het liefst van al een eigen rijk stichten. Hij komt dus terecht in Sicilië, waar hij met Guillaume de Hauteville en Etienne – legaat van de paus en de man die Robert uit de mijn haalde – samenwerkt. Hij voegt zich met de zijnen bij Harald, aan wie hij wil bewijzen dat zijn groepje erg waardevol is. Zo krijgt hij bijvoorbeeld de opdracht om een bende Arabieren in te rekenen die de bevoorradingstroepen al een poosje lastigvallen. Bovendien moet hij Harald helpen om de stad in te nemen.

De nieuwste reeks van Vincent Brugeas en Ronan Toulhoat is er eentje die niet onopgemerkt voorbijgaat. Het scenario is een doolhof aan plotwendingen die het verhaal zeker spannend en boeiend, maar je moet er wel de nodige aandacht bijhouden. Brugeas heeft zich degelijk gedocumenteerd en zorgt voor een onderbouwde historische context. Toulhoat verzorgt de tekeningen, die gedetailleerd genoeg zijn en tegelijk ook niet. Zijn landschappen zijn prachtig, idyllisch zelfs, en doen ons wegdromen naar de zomervakantie. 'Ira Dei' is kort samengevat een spannend, knap getekende strip, maar evengoed een vermakelijke geschiedenisles. Wat wil een mens nog meer om te lezen in de zon, met een heerlijk ambachtelijk biertje erbij?

Details Strips
tekenaar: Ronan Toulhoat
scenario: Vincent Brugeas
uitgeverij: Ballon Media, Dargaud
Jaar:
2018
Aantal pagina's:
60