Victor Lodato, Mathilda Savitch

Puberen met de middelvinger

Toen we decennia geleden het wondere Rijk der Boeken ontdekten aan de hand van Roald Dahl, leerden we al snel Mathilda kennen. Een geslepen, hoogbegaafd meisje van vijf dat slecht werd behandeld door haar treiterige ouders en besloot onuitstaanbaar te worden om haar ouders te straffen. Diezelfde Mathilda lijkt nu wat ouder te zijn geworden en krijgt een heerlijke opvolgster in de figuur van Mathilda Savitch, opgetekend door Victor Lodato.

Mathilda Savitch is een dertienjarige puber die wat pit wil brengen in haar saaie leventje en er zich daarom op toelegt om onuitstaanbaar te zijn. Dus doet ze alles om het leven van haar verfoeilijke ouders zuur te maken. Haar labiele moeder is een alcoholische drama queen eersteklas. En haar al te goeiige vader, die de grillen van zijn krankzinnige echtgenote overcompenseert, steekt in al zijn diplomatie geen poot uit. Alleen op die venijnige manier kan Mathilda meer aandacht krijgen van haar ontwrichte ouders, die sinds de dood van hun lievelingsdochter Helene een hopeloos amorf leventje leiden. Mathilda verwerkt haar verdriet op haar eigen manier, door de werkelijkheid een stevige draai te geven en te geloven in haar eigen leugens.

Op een meesterlijke manier kruipt Victor Lodato in de huid van een dertienjarige en zet hij een zeer geloofwaardig en haast onvergetelijk personage neer. Mathilda laat zich vooral gelden door haar heerlijk cynische persoonlijkheid. Ze is gevat en lekker eigenwijs. Maar achter die ruwe bolster schuilt dan weer een onzeker puberend en kwetsbaar meisje in volle overgang naar de volwassenheid. Het verhaal van de jonge Mathilda die op zoek gaat naar de doodsoorzaak van haar oudere zus is dan ook slechts de rode draad. 'Mathilda Savitch' schetst vooral het moeilijke parcours van klein meisje tot jonge vrouw.

Zo passeren heel wat thema's waar een jongvolwassene mee wordt geconfronteerd de revue, van vriendschap en familie tot liefde, seks en zwangerschap. Sappig zijn ook Mathilda's - uiteraard - ketterse metafysische bespiegelingen over de engelen in de hemel en de duivel. Een ander overheersend thema is dat van terreur en veiligheid. Niet toevallig laat de auteur de eerste verjaardag van het overlijden van zus Helene samenvallen met de terroristische WTC-aanslagen van 9/11. De nacht die ze met haar vriendin Anna en buurjongen Kevin doorbrengt in haar veilige schuilkelder is één mooi uitgewerkte metafoor voor de overgang van het naïeve kinderlijke bestaan tot de al te verantwoordelijke volwassenenwereld.

Hoewel er al bibliotheken vol zijn geschreven met jeugdverhalen rond de puberteit, springt 'Mathilda Savitch' er zo tussenuit. In eerste instantie omdat het zo heerlijk geschreven is. Verschillende passages en brutale zinsneden zorgen voor heel wat gegniffel. Lodato heeft zijn boek duidelijk geschreven met de middelvinger. Soms ook naar de lezer zelf. En schrijvers met lef, daar zijn we steeds voorstanders van. Bovendien kenmerkt zijn nuchtere, directe schrijfstijl zich door dat voortdurende, subtiele vleugje droge humor. Dat getuigt van een knappe pen maar ook van veel intelligentie: humor is een creatieve verpakking om hardere waarheden achter te camoufleren.

Lodato is een geroutineerd schrijver die duidelijk de kneepjes van het vak kent. Voorheen heeft hij enkel zijn strepen verdiend als toneelschrijver. Het is dan ook eens zo treffend dat 'Mathilda Savitch' slechts zijn romandebuut is. Met dit straffe portret legt hij meteen de lat hoog voor zijn volgende romans, waar wij alvast reikhalzend naar uitkijken.

Details Fictie
Originele titel:
Mathilda Savitch
Auteur: Victor Lodato
Vertaler: Liesbeth Teixeira de Mattos
Copyright afbeeldingen: Meulenhoff
Uitgever: Meulenhoff
Jaar:
2010
Aantal pagina's:
287