Victor Hubinon & Jean-Michel Charlier, ‘Roodbaard: het spookschip’

Zoete nostalgie

Uitgeverij Sherpa heeft er een flink handje van weg om klassieke, maar ook lang vergeten albums en reeksen een tweede leven te schenken. Zo mochten we ons al verheugen op heruitgaven van ‘Diosamante’ en ‘Ravian en Laureline’. Onlangs verscheen zelfs - eindelijk! - de Nederlandse vertaling van Moebius’ meesterwerk ‘Majoor Fataal: de hermetische garage’. Duizend bommen en granaten nog aan toe, wat jubelt het kind in ons wanneer er weer eens een nieuwe bundeling avonturen van kaperkapitein ‘Roodbaard’ in de winkelrekken ligt.

Na ‘De duivel van de Caraïben’ en ‘De kapitein zonder naam’ is dit de derde en - we zijn goed geluimd - meteen ook de beste ‘Roodbaard’-verzamelaar. Met ‘Het spookschip’ en ‘Dodemanseiland’ vind je in dit boek het hoogtepunt van de reeks terug. Hubinons tekeningen blijven zoveel jaar na dato - de originele albums dateren al van de jaren vijftig en zestig - nog altijd indrukwekkend en dat geldt evenzeer voor het meeslepende verhaal van Jean-Michel Charlier. Komt daar nog bij dat de scenarist zijn hoofdpersonage slechts een cameo schenkt: een gedurfde keuze, maar eentje die verduiveld goed uitpakt.

Voor beide albums putten de heren rijkelijk uit de zeeroversverhalen van hun jeugd: verborgen schatten, een mysterieuze schatkaart en de legende van de Vliegende Hollander. Charlier en Hubinon schuwen de clichés niet, toch voelen deze verhalen nu nog altijd verrassend fris aan. Dat komt door de interessante nevenpersonages: Roodbaards trouwe trawanten en natuurlijk zijn stiefzoon Erik, die op het rechte pad blijft. Hubinon kreeg trouwens destijds heel wat kritiek te verduren: Erik zou als twee druppels water lijken op Buck Danny, die andere held door hem getekend. Dat klopt natuurlijk wel, maar Hubinon daarop afrekenen, blijft ietwat vreemd. Daarvoor zijn de actiepassages in ‘Roodbaard’ te kwiek, de decors te gedetailleerd en is het totaalplaatje te goed. De nieuwe inkleuring is nog een lekker meegenomen surplus.

‘Roodbaard: het spookschip’ bevat ook nog een derde verhaal, ‘De Spaanse hinderlaag’, en ondanks het feit dat je nog meer waar voor je geld krijgt, is dat toch een beetje jammer. Het gaat hier namelijk om het eerste deel van een nieuw tweeluik, dus op de afwikkeling van die episode is het nog even wachten. Als die volgende verzamelbundels van eenzelfde niveau zijn hoor je ons zeker niet klagen. De echte fans kunnen zich trouwens een luxe-editie aanschaffen mét goudbestempeling. Nog meer goed nieuws: van diezelfde Charlier verschijnt dit najaar de eerste bundeling van diens andere legendarische reeks, ‘De Beverpatroelje’. Ah, zoete nostalgie!

Details Strips
Uitgeverij: Sherpa
Jaar:
2014
Aantal pagina's:
160