Andrew Nicoll, Het verlangen

Geen dag zonder verlangen

'Een origineel en ouderwets liefdesverhaal', 'een sprookje voor volwassenen', 'een roman om verliefd op te worden'. Ook al was het zomer, de aanprijzingen van ‘Het verlangen' (oorspronkelijke titel ‘The good mayor') van Andrew Nicoll vroegen om een zetel, een leeslamp en een dekentje. Een boek om bij weg te dromen, een droomwereld binnen te stappen die in het echt niet mogelijk is, maar die je hart verwarmt alleen al door erover te lezen. Een ouderwets verhaal ook, dat melancholische zielen doet verlangen naar een tijd die eigenlijk minder leuk was dan altijd het geval lijkt. Dát verwachtten we van ‘Het verlangen', en onze verwachtingen werden grotendeels ingelost.

Burgemeester Tibo Krovic de Goede is al jaren de burgervader van het stadje Colon, in een niet nader bepaald land in een niet nader genoemde tijd. Al jaren is hij verliefd op zijn secretaresse: de (ongelukkig) getrouwde Agathe Stopak, maar zij heeft geen oog voor hem. Zijn verlangen naar haar maakt hem wanhopig, maar een dag zonder verlangen komt niet in hem op. Op een zonnige zomerdag verandert alles: Agathe laat haar lunch in de fontein vallen en Krovic heeft eindelijk de moed om haar mee uit eten te vragen. Het begin, en tegelijk het begin van het einde.

Nicoll kiest voor een afstandelijke vertelstijl, waarbij de twee hoofdpersonages afwisselend worden gevolgd door een alwetende verteller (de mythische, historische figuur St-Wilgefortis) die het verhaal volgt, de lezer aanspreekt en soms een vooruitblik gunt. Hoewel het nut hiervan uiteindelijk nihil is, stoort dit nooit echt en draagt het zelfs bij tot dat geheimzinnige sfeertje. Meestal vergeet je zelfs dat St-Wilgefortis er is.

Het beschrijvende, zinnelijke taalgebruik met oog voor schijnbaar willekeurige (maar niet alle) details is de echte trekker van dit boek: het zijn de woorden en hun combinatie die je meezuigen in het verhaal en bijna de liefde en het verlangen doen proeven.

Grofweg valt het verhaal uiteen in drie delen: de aanloop, de dramatische ommekeer en de goede afloop. De eerste twee delen stellen niet teleur, al vond de pessimist in ons de miserie iets te weinig uitgesmeerd. Maar bij de goede afloop bleven we op onze honger zitten. Ja, het loopt goed af (en meer zeggen we daar niet over), maar de manier waarop is (letterlijk) fantastisch en laat ons een beetje verward achter. Misschien hoopten we te veel op een romantisch, ouderwets, licht voorspelbaar en tegelijk hartverwarmend einde en waren we niet voorbereid op de stijlbreuk die Nicoll ons zou opdienen. Desalniettemin hebben we van dit boek gehouden en het met plezier en een glimlach gelezen. Misschien niet tot de allerlaatste pagina, maar toch de meerderheid van de pagina's. En dat was alweer héél lang geleden.

Details Fictie
Originele titel:
Good Mayor
Auteur: Andrew Nicoll
Copyright afbeeldingen: Boekerij
Uitgever: Boekerij
Jaar:
2009
Aantal pagina's:
352