Veerle Hildebrandt, 'Black paradise'

Het ebbenhouten paradijs

Afrika is altijd al een belangrijke inspiratiebron geweest voor veel (strip)auteurs, wat te denken van het iconische, maar evengoed omstreden album ‘Kuifje in Afrika’. Ook Veerle Hildebrandt putte voor haar debuut inspiratie uit haar eigen jeugd die ze gedeeltelijk in Nigeria doorbracht.

In ‘Black paradise’ beslist Hans Wagner om samen met zijn familie naar Lagos, Nigeria, te verhuizen voor zijn werk. Ondanks tegenstrubbeling van zijn dochter wagen ze toch de grote stap en dat blijkt best mee te vallen. Hans en zijn gezin komen terecht in een van de betere wijken van Lagos waar ze in een luxueuze villa leven, zwembad, huishoudster en bewaker inbegrepen. Na een tijdje lijkt iedereen zijn draai gevonden te hebben in de nieuwe omgeving, maar stilaan blijkt die toch niet zo paradijselijk als eerst gedacht.

Met haar debuutalbum begeeft Hildebrandt zich dus in een wereld waarmee ze vertrouwd is en af en toe uit zich dat in mooie, paginagrote prenten die een goed beeld schetsen van het leven in een miljoenenstad. Haar stijl is algemeen toegankelijke. Vooral de typisch Afrikaanse prints die sommige kledingstukken sieren, zijn een fijne toevoeging en geven deze strip een extra laagje authenticiteit.

Inhoudelijk is dit een erg subtiele graphic novel. Langzaamaan ontdekt de lezer wat een ingrijpende verandering als verhuizen naar een totaal andere cultuur met een relatie en met een gezin kan doen. Hoewel het leven in Nigeria aanvankelijk een paradijs lijkt voor Hans en zijn vrouw en vooral voor hun dochter Lisa, blijkt dat hoe langer hoe meer een illusie. Ook het racisme van de expats tegenover de plaatselijke bevolking komt slechts sporadisch en schijnbaar achteloos aan bod, maar is desondanks niet te missen.

Toch werden we nooit echt meegesleept door het verhaal, misschien juist omdat het soms wat te langzaam gaat. Zo had de scène waarbij Hans, Katie en Lisa in de luchthaven wachten op hun uitgestelde vlucht, wat korter gemogen. Regelmatig wordt de vaart wat uit het verhaal gehaald door dergelijke intermezzo’s.

Niettemin maakt Hildebrant met ‘Black paradise’ een mooie entree in de stripwereld. We hopen dan ook oprecht dat dit voor haar naar meer smaakt en dat we nog heel wat moois van haar mogen verwachten.

Details Strips
auteur: Veerle Hildebrandt
uitgeverij: Blloan
Jaar:
2018
Aantal pagina's:
160