Valentine Gallardo & Jonathan Beaton, 'Lovely's - a vegan cookbook'

Het veganistisch mysterie

Dit hadden we dus niet verwacht.

Een jaartje geleden zagen we op Pulp Deluxe – wie de site niet kent, stopt nu met lezen en surft er naar toe, om dan weer te keren naar deze bespreking – maar dus: een jaar geleden zagen we daar deze strip verschijnen: ‘Lovely’s – a vegan cookbook’. We lazen wat de site ons aanbood en geraakten geïntrigeerd.

Wat een merkwaardige strip. Getekend in potlood, alsof de eerste schetsen meteen de definitieve versie zijn. Een duidelijk kleurenpalet – wit, zwart, grijs en rood – dat gekozen lijkt omdat de tekenaar niet meer kleurtjes in zijn bezit heeft. Curieuze neuzen ook: spitse dingetjes, ingekleurd om een reden die ons ontsnapt.

Vreemde tekeningen. Perfect voor het verhaal dat op het eerste zicht even absurd is. Centraal staan vijf twintigers. Ooit studeerden ze samen vrije kunsten. Nu, na enkele jaren zonder contact, worden ze alle vijf uitgenodigd door niemand minder dan Bingo Lovelett: de steenrijke eigenaar van de veganistische hamburgketen ‘Lovely’s’.

Waarom net deze vijf verwelkomd worden door Bingo, is verre van duidelijk. Niet voor de lezer, niet voor de vijf zelf. Het is een mysterie.

De opzet doet wat denken aan ‘House on haunted Hill’ met het verschil dat de horror uit die film vervangen werd door…. de veganistisch keuken! Inderdaad – de vijf vrienden krijgen tijdens hun verblijf continu ethisch verantwoord eten voorgeschoteld. En ja: de makers van deze strip zijn zo vriendelijk om van elk gerecht het recept in de strip bij te voegen.

Yup – met ‘Lovely’s’ is de eerste crossover tussen strip en kookboek een feit.

Vandaar dat we verrast opkeken toen we de papieren versie van de strip in handen kregen. Hoe is het mogelijk dat een uitgever deze strip – deze weirde, schetserig getekende mix van veganistisch eten en mysterieuze gebeurtenissen – zo schaamteloos op de markt gooit? Wat is het publiek dat hij wil aanspreken? Wie neemt zijn strips graag zonder dierlijke afgeleide producten?

Wie? Wel: wij.

We moeten toegeven dat we als een blok voor dit verhaal gevallen zijn. Hoe kan het ook anders, wanneer hetgeen je leest zo fascinerend is. Wie aan ‘Lovely’s’ begint, zal even van slag zijn, zich even moeten aanpassen om dan, na enkele pagina’s, compleet mee te zijn. Mee met de vijf vrienden die veel menselijker op papier staan dan je verwacht – ze zien er misschien schetserig uit, hun karakters zijn dat niet.

Mee met het verhaal, dat ondanks al het veganisme, ver weg blijft van elke zweverige hippie-moraal en uiteindelijk zelfs behoorlijk stout blijkt. Mee met de absurde opzet die, omdat de vijf vrienden zo geloofwaardig op papier staan, vreemd realistisch blijft.

Begrijp ons niet verkeerd – ‘Lovely’s’ is niet het ultieme meesterwerk. Het is geen instant klassieker, noch iets dat universele lof zal oogsten - daarvoor is het te, wel, te uniek. ‘Lovely’s’ is, boven alles, iets anders. Iets nieuws, iets vreemds, iets absurds, iets fascinerends, iets komisch. Iets verrassends.

Net hetgene wat wij zo graag lezen

Nb: De strip is uitgegeven bij de Vlaamse VOS Uitgeverij maar is wel volledig Engelstalig. Zij die het schreven – Valentine Gallardo en Jonathan Beaton – deden dit immers in het Engels. De twee zijn nu eenmaal niet-Belg. Dat dit niet vertaald werd, past bij de strip. Leve het non-conformisme!

Details Strips
Auteur: Valentine Gallardo, Jonathan Beaton
Uitgeverij: VOS Uitgeverij
Jaar:
2018
Aantal pagina's:
156