V/A, ‘Buitengewoon & Betaalbaar Bouwen’

Interessanter dan Pinterest

Naar verluidt worden er tegenwoordig amper nog architecten geraadpleegd of de bouwheren brengen een uitgebreid verlanglijstje mee, niet zelden aangevuld met zogenaamde “moodboards” van Pinterest. Noem het een voordeel, want het laat architecten toe om in een oogopslag hun eigen stijlkenmerken af te toetsen aan die van hun potentiële cliënten. Anderzijds betekent een vooraf uitgedacht bouwconcept dikwijls een rem op creativiteit: als bouwheren te goed weten waar ze naartoe willen, dan wordt de architect herleidt tot louter een middel waarvan vooral technische expertise wordt verwacht, en minder creatieve input.

Een ander nadeel is dat Pinterest de indruk heeft gewekt dat de hele wereld – en dus elke graad van afwerking en luxe – slechts een muisklik verwijderd is. De realiteit van de woningmarkt is echter dat alle comfort betaald moet worden, en dat de totaalsom snel kan oplopen. Dat is waar ‘Buitengewoon & Betaalbaar Bouwen’, een publicatie die inmiddels aan zijn vierde editie toe is, zijn meerwaarde bewijst. Met geverifieerd kostenplaatje en duiding bij bepaalde realisaties, krijgen toekomstige bouwers en verbouwers volledige inkijk in wat het realiseren van een eigen nest nu eigenlijk aan kosten en kopzorgen met zich meebrengt.

In totaal vijftig projecten haalden dit boek, dat anders dan ‘Buitengewoon Belgisch Bouwen’ minder de exuberante eengezinswoning opzoekt, maar integendeel meer compacte bouwsels bevat. De formule van de reeks blijft evenwel dat architecten zelf aan het woord komen, zij het in een geredigeerde, vlot leesbare tekst met uniforme stijl, waar samenstellers Grégory Mees en Frank Berckmans beslagen in zijn. Ook aan kunstige afbeeldingen is er alweer geen gebrek, al geldt ook hier dat bepaalde ingrepen uitvoeriger in beeld gebracht zouden mogen worden.

Vooral bij rennovaties stelt zich automatisch de vraag hoe nieuwe ingrepen zich tot het bestaande skelet van de woning verhouden, of in welke mate nog niet aangepakte delen van het huis matchen met de make over die de overblijvende ruimtes hebben ondergaan. Dat is uiteraard geen triviale kwestie, want het raakt aan de essentie van het metier van de architect: bewaart hij/zij overzicht over de woning in zijn totaliteit, of werkt hij/zij afzonderlijke kamers los uit het geheel om daar bepaalde atmosferen te creëren? Het spreekwoordelijke gevaar is dat foto’s mooie verhalen kunnen vertellen, terwijl de realiteit misschien eclectisch aandoet. Wanneer niet de volledige woning te zien is, blijven er dus vragen over omtrent hoe omzichtig een architect te werk is gegaan.

Een andere kanttekening is gelegen in de selectie van de projecten. Doorheen ‘Buitengewoon Belgisch Bouwen’ ligt de lat bijzonder hoog: innovatie, durf en esthetiek voeren er de boventoon. Enkele ontwerpen uit deze vierde editie van ‘Buitengewoon & Betaalbaar Bouwen’ doen daarentegen minder ambitieus aan, althans ze spreken minder tot de verbeelding. Toch formuleren zowat alle architecten interessante tips die naar elke nieuwbouw of rennovatie kunnen meegenomen worden. Denk maar aan de symbiotische genese met een interieurarchitect, het afbakenen van prioriteiten of het zeer vroeg betrekken van de (tuin)architect, soms nog voor een woning is aangekocht. Dit betekent dat zelfs diegenen die nog maar met vage plannen rondlopen, aan dit boek veel handige tips en nuttige adressen zullen overhouden.

 

Details Non-fictie
Samenstellers: Grégory Mees, Frank Berckmans
Uitgeverij: Lannoo
Jaar:
2020
Aantal pagina's:
468