Typex, 'Typex's Andy: De vele levens van Andy Warhol'

Warhol versus Typex

Yes, Typex did it again. Een vijftal jaar geleden maakte de stripmaker ‘Rembrandt’: een uitstekende biografie van Nederlands bekendste schilder. Die strip beviel hem blijkbaar, want nu is er ‘Typex’s Andy’. Opnieuw een biografie, maar dan eentje van ’s werelds bekendste popartkunstenaar.

Iedereen weet wie Andy Warhol is. Ook jij hebt zijn schilderijen gezien: de soepblikken, de Marilyn Monroe's. Je weet dat de man er meestal nogal bleekjes bijliep, een witte haartooi rockte en ooit, in de wilde jaren zestig, huishield in The Factory: een volledig in het zilver aangeklede verzamelplaats voor iedereen die niet 'normaal’ was. Zijnde: travestieten, holebi’s, kunstenaars en The Velvet Underground.

Maar weet je ook waar Warhol geboren werd? Wie zijn broers en zussen waren? Hoe zijn relatie met zijn moeder was? En wat er met Warhol gebeurde voor en na die swinging sixties? Wij wisten er niet al te veel van. Tot nu. Want dankzij Typex denken we kenners te zijn. We hebben antwoorden op alle vragen. Typex heeft het ons getoond. Hij heeft ons laten zien wie Warhol echt is.

Of zo lijkt het. Want de titel zegt duidelijk dat het hier om Typex’s Andy Warhol gaat. Dus niet om de echte persoon. Wel om wat de tekenaar-scenarist ervan gemaakt heeft. Oftewel: dit is een über-subjectieve biografie. Warhols leven door de ogen van een Nederlandse stripmaker.

Die volstrekt eerlijke eigen interpretatie zit in elke porie, spat van elke pagina van deze strip. Begrijp ons niet verkeerd, er zit wel degelijk waarheid in het verhaal. Typex baseerde zich op echte feiten en mensen. Je mag geloven wat je leest, maar toch zie je in hoe het er allemaal uitziet, dat dit boek evenveel Typex bevat als Warhol. Voor elk van de tien hoofdstukken hanteert de Nederlander een andere stijl. Vrolijk gekleurde hippielijnen voor de Velvet Underground-periode. Dreigend rood, grijs en zwart voor wanneer Valerie Solanes een kogel in Warhol schiet.

Typex lijkt met sprekend gemak van het ene naar het andere te springen. Als was hij de nieuwe uomo universalis. Maar hoe dicht zijn gekozen stijl hetgeen hij navolgt ook benadert, altijd herken je de typische Typex-drive. Dat licht anarchistische, die rock-'n-roll, zijn onmiskenbare lust for life. Die combinatie maakt van ‘Typex’s Andy’ wellicht de mooiste, meest authentieke en life-affirming strip van het jaar.

Uiteraad impliceert onze lofzang dat al dat gestijl altijd ten dienste staat van de essentie: Andy Warhol. Doorheen de visuele extase geeft Typex je een intrigerend, beklijvend beeld van de kunstenaar en diens entourage. Je voelt de tijd die Warhol zelf mee vormgaf. Je voelt wat Warhol voelt. Of, omdat de stijl vrolijk en grappig is wanneer Warhol in a good place zat en rauwer voor de donkerdere jaren, voel je wat Typex denkt dat Warhol voelde.

Deze strip is 562 pagina’s dik. En elke pagina zit tsjokvol vrolijk visuele inventiviteit en rauwe emotie. Dat allemaal bespreken in één review is waanzin. Dus dat doen we dan maar niet. We breken het hier af, maar niet zonder je te verplichten dit te lezen. Bij deze: ga, koop en lees.

Details Strips
Auteur: Typex
Uitgeverij: Scratch Books
Jaar:
2018
Aantal pagina's:
562