Stephenie Meyer, Twilight

IJskoud en vurig heet tegelijkertijd

Bella Swan is zeventien als haar moeder beslist bij haar nieuwe vriend, een topsporter, in te trekken. Dat laat weinig plaats voor haar: de sporter verkast de hele tijd, wat niet zo handig is voor wie schoolplichtig is. Dus verhuist de tiener naar haar vader in het noordelijke, regenachtige Forks. Een aanpassing voor wie in het zonnige zuiden van de Verenigde Staten opgroeide. Bella kijkt op tegen school, waar iedereen haar gaat aanstaren. Maar wat ze zo vreesde, wordt het leukste onderdeel van haar leven in Forks. Want op school, daar ziet ze Edward Cullen. Hij fascineert haar (en zij hem), maar het samenzijn is niet gemakkelijk. Want Edward is een vampier en Bella maar een gewoon meisje. Hoewel, gewoon ... Bella is vreemd genoeg niet bang voor vampieren én ze heeft een onnoemelijk talent zichzelf in gevaarlijke situaties te brengen.

Stephenie Meyer kreeg het idee voor 'Twilight' in een droom en ondanks haar beperkte schrijfervaring schreef ze haar niet bepaald dunne debuutroman (544 pagina's paperback!) in drie maanden. In 2005 werd het uitgebracht en het werd onmiddellijk een enorme hit bij het doelpubliek: tienermeisjes. Dat lijkt op het eerste zicht vreemd, want waarom zouden meisjes zich inlaten met een horrorfiguur als een vampier? Maar wie het boek leest weet onmiddellijk waarom: 'Twilight' laat zich lezen als, oneerbiedig gezegd, tienerporno. Het bulkt van de uitvoerige beschrijvingen van zijn huid, haar, stem en ogen én welk effect dat heeft op Bella. Het meest verrassende is nog dat dit geen nadeel is, zeker niet als de lezer een vrouw is. Op een of andere manier draagt dat net bij tot de charme van de boeken en voel je je ook weer een giebelend tienermeisje.

De onervarenheid van Meyer laat zich hier en daar wel merken in de opbouw van het verhaal, maar qua taalgebruik is 'Twilight' behalve een tikje puberaal ook zeer effectief. Het enige dat stoorde waren de karakterschetsen, die soms op het randje karikaturaal werden. Vooral een probleem bij Bella, die als zo onhandig en klunzig wordt omschreven dat het eigenlijk niet meer geloofwaardig is. Maar wie dat Meyer vergeeft - haar doelpubliek is tenslotte tienermeisjes - kan uren plezier beleven aan het lijvige 'Twilight'. Opmerkelijk: hoewel je achteraf het boek makkelijk kan samenvatten, voelt het nooit langdradig of gerekt aan.

'Twilight', het eerste en titelboek uit de 'Twilight'-serie die tot nog toe uit vier boeken bestaat, leidde tot een ware vampierenmania in de Verenigde Staten. Naast 'Twilight' is er ook de 'Southern vampire mysteries'-serie van Charlaine Harris (beter bekend als de 'Sookie Stackhouse'-serie) en de hernomen serie 'Vampire diairies' van L.J. Smith. De boeken hebben met elkaar gemeen dat de relatie tussen vrouwelijke mensen en mannelijke vampieren centraal staat én dat ze op een of andere manier vertaald zijn naar het scherm. In het geval van 'Twilight' werden het verfilmingen, de andere series vonden hun weg naar het kleine scherm (respectievelijk 'True blood' en 'Vampire diaries'). Hoewel ijskoud, zijn vampieren dus hot hot hot.

Nog een laatste tip: lees de boeken zo veel mogelijk in het Engels, de Nederlandse vertaling laat behoorlijk te wensen over.

Details Fictie
Originele titel:
Twilight
Auteur: Stephenie Meyer
Vertaler: Anneliet Bannier, Maria Postema
Copyright afbeeldingen: Little, Brown
Uitgever: Sjalom
Jaar:
2006
Aantal pagina's:
375