Tristan Roulot & Corentin Martinage, ‘Goblins 3: Op aarde als in de hemel’

'kiekens'

Goblins zijn heerlijk veelzijdige wezens. Waarom? In de Europese folklore worden ze vooral afgebeeld als groene ventjes, hun karakters zijn meestal vrij nors en toch worden we keer op keer verrast als we een stripverhaal over hen lezen. In dit geval worden ze door Tristan Roulot en Corentin Martinage afgebeeld als domme wezens met slechte bedoelingen die door hun onhandigheid en nonchalance vooral met zichzelf worstelen. Een sprekend voorbeeld hiervan is de gag dat ze zich verplaatsen op schaatsen met een jetpack op hun rug. En vuur in de buurt van ijs… zorgt ervoor dat ze verzuipen. In het Vlaams noemen we deze wezens regelrechte ‘kiekens', onze noorderburen zouden 'idioten' kunnen gebruiken. 

Naast onze goblins komen er ook gewone mensen voor in het verhaal (zoals de goblinholics die proberen af te kicken van het doden van de beestjes) of een koning die een goblinjong grootbrengt. Ook zien we heel wat cameo’s van onder andere Jack Sparrow, Asterix & Obelix, de hobbits, de Smurfen, superhelden, Largo Winch en nog veel meer.  

De meeste gags spelen zich af rond de winterperiode waar het barkoud is en waar de groene wezens zich moeten aanpassen aan de vriestemperaturen. Ook komen ze in confrontatie met de vraag of er nog leven is na de dood. De komische intentie is er steeds en komt er vaak meer dan geslaagd uit.  We hebben alleszins goed gelachen met het derde album van de goblins. In het Frans verschenen reeds 10 albums, laat ons hopen dat deze snel zullen volgen in onze taal!  

Details Strips
scenario: Tristan Roulot
tekenaar: Corentin Martinage
uitgeverij: Silvester