Tom Vandyck, 'Amerika zoals het is'

Verhalen van een Vlaming in de Nieuwe Wereld

Onze media besteden een excessieve hoeveelheid aandacht aan de Verenigde Staten. Er gaat geen dag voorbij zonder een nieuwsitem over de Amerikaanse politiek en als er daarover niets te melden valt, zijn er nog altijd reportages over eetwedstrijden, schietpartijen of religieuze waanzin.  Ook via muziek, series en films kunnen we leren hoe men dagelijks in de VS leeft. Het is dan ook geen wonder dat vele Vlamingen denken een gefundeerde mening te hebben over de American way of life.

Tom Vandycks ‘Amerika zoals het is. De gespleten geschiedenis van mijn tweede land’ is één van de vele boeken die inspelen op onze obsessie met de Verenigde Staten. Van Dyck emigreerde in 2004 met zijn Amerikaanse vrouw Jennifer naar Boston. Hij werkt er als freelancecorrespondent voor De Morgen en Humo. In zijn lijvige werk vertelt hij over de verschillende aspecten van zijn leven als immigrant en confronteert hij enkele veelvoorkomende stereotypen met zijn eigen ervaring als inwoner van Boston. De titel van het boek is uiteraard een beetje misleidend, omdat het leven in één stad onmogelijk model kan staan voor het hele continent.

De onderhoudende anekdotes worden door de auteur steeds aangevuld met interessante geschiedkundige weetjes. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de uitgever geen index heeft toegevoegd, om de namen en begrippen makkelijk opzoekbaar te maken. Voor wie slechts een matige interesse heeft in de Verenigde Staten dreigt de aaneenrijging van namen en feiten al snel vervelend te worden. Wie Amerikanen kent of ooit in het land gewoond of gereisd heeft, zal ongetwijfeld vele situaties uit de verhalen herkennen en dankzij de geschiedkundige passages verschillende ‘typisch’ Amerikaanse gedragingen voor het eerst verklaard zien.

Het boek verhaalt hoofdzakelijk over de vele activiteiten die een immigrant voor de eerste keer moet doen, zoals een supermarkt bezoeken, koffie bestellen, een ziekteverzekering afsluiten, een auto kopen en vader worden. Elk van deze belevenissen bleek onverwachte verrassingen en problemen met zich te brengen. In tegenstelling tot onze verwachtingen blijken verschillende basisdiensten, zoals kinderopvang, onderwijs en gezondheidszorg in Vandycks nieuwe thuisland slecht georganiseerd te zijn.

Naast de stress van het immigrantenbestaan beschrijft Vandyck in een meeslepende stijl onder meer zijn bezigheden als journalist, zijn uitstapjes naar de eindeloze Amerikaanse malls en zijn fascinatie voor NBA-basketbal. Het laatste hoofdstuk, over de recente ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek, stelt teleur. In dit cruciale deel slaagt Vandyck er jammer genoeg niet in om zijn eigen politieke voorkeur te overstijgen en met eerlijke argumenten de pijnpunten van beide politieke partijen aan te wijzen. Daardoor worden in dit hoofdstuk vele stereotypen en vooroordelen over de Democratische en Republikeinse Partij net bevestigd in plaats van ontkracht.

Vandyck maakt duidelijk dat het leven in de VS allesbehalve makkelijk is. Het zijn vooral de liefde van zijn gezin en de voor ons ongekende Amerikaanse vrijheden en kansen, die de auteur enigszins een compensatie lijken te bieden voor de schrijnende toestanden die hij in het boek beschrijft. Voor geïnteresseerde lezers biedt ‘Amerika zoals het is’ een boeiend verhaal dat vele vooroordelen zal ontkrachten en vooral getuigt van veel vertelplezier.

Details Non-fictie
Cover Tom Vandyck 'Amerika zoals het is' (Uitgeverij vrijdag)
:
Jaar:
2011
Aantal pagina's:
414