Tom Jackson & Val Walerczuk, 'Het allermooiste boek over zeedieren'

Zeewezens in alle kleuren en vormen

Tom Jackson verdiende al ruimschoots zijn sporen met wetenschappelijke literatuur over een brede waaier van onderwerpen. Eerder dit jaar verscheen bv. ‘Het allermooiste boek over dinosauriërs’, dat bijzonder lovend ontvangen werd. Het vormde het begin van een nieuwe reeks, waarvan in het buitenland drie titels verschenen. Bij uitgeverij Gottmer verscheen ondertussen het tweede deel: ‘Het allermooiste boek over zeedieren’. Met z’n voorganger heeft dit boek alvast het buitenformaat gemeen: een goede keuze, want zo komen de extra large prenten van allerhande zeedieren goed tot hun recht.

Jackson wijdt telkens een dubbele pagina aan één diersoort: in totaal passeren 36 zeewezens de revue. Een enkele keer zijn dat bekende soorten, zoals het zeepaardje, de kreeft en de zeester. De exoten zijn echter in de meerderheid, gaande van Johnsons hengelvis en de klapmuts tot de reuzenkraak en de lamantijn. De informatie wordt in een heldere en toegankelijke taal gebracht. De korte zinnetjes staan boordevol informatie, al hebben ze soms het karakter van losse weetjes.

Een meer gestandaardiseerde aanpak brengen de terugkerende kaders met basisinformatie aan de hand van zes kernbegrippen: verspreidingsgebied, leefomgeving, lengte, gewicht, levensduur en voedsel. Tevens wordt ieder dier qua grootte vergeleken met een volwassen mens. Enkele verrassende feiten vormen een aardig toemaatje. Of wist u dat het oog van de reuzeninktvis zo groot is als een voetbal, het hart van een volwassen walvis net zoveel weegt als een kleine auto en dolfijnen het water met hun tong ‘ruiken’?

De tijd dat illustraties in non-fictie slechts plaatjes ter verluchtiging waren, ligt lang achter ons. Val Walerczuk heeft zich echter overtroffen in sterk realistische, gedetailleerde dierenportretten die de concurrentie met award winnende foto’s makkelijk kunnen aangaan. De geraffineerde prenten portretteren de zeewezens in hun natuurlijke habitat en blijken steeds weer voltreffers.

Een titel waarin het woord ‘allermooiste’ prijkt, schept meteen hoge verwachtingen voor dat boek. Jackson en Walerczuk weten die vooruitzichten met verve in te lossen. ‘Het allermooiste boek over zeedieren’ is non-fictie van hoog karaat, dat steeds weer tot grasduinen en (her)ontdekken uitnodigt. Niet in het minst om je te verwonderen over de fascinerende dierenportretten, waarvoor superlatieven ontbreken.

 Vanaf 9 jaar

 

Details Non-fictie
Auteur: Tom Jackson
Illustrator: Val Walerczuk
Uitgeverij: Gottmer
Jaar:
2017
Aantal pagina's:
80