Tom Hanks, 'Een stel verhalen'

Americana in boekvorm.

Persoonlijk lopen we niet gek van het legertje bekende Vlamingen dat om de haverklap de boekenbeurs bevolkt met zijn schrijverij, of die nu over de moestuin, gsm-verslaving of diens meer handelen. Wanneer de schoenmaker al bij zijn leest moet blijven, moet de schrijver dat zeker. Schrijven is geen metier dat je zomaar eventjes in één-twee-drie beoefent, om dan het zinkende schip door de eindredacteur vlot te laten trekken. Nee, ere aan de schrijvers die hun noeste arbeid verrichten zonder zich te laten afleiden door alle nevenactiviteiten, en eender wie die één job ontiegelijk goed uitoefent.

Van over de plas waait deze bundel kortverhalen van niemand minder dan Tom Hanks onze richting uit. Hanks is een notoir verzamelaar van oude typemachines, waarvan je enkele exemplaren met foto’s en naam in deze bundel vindt. Hanks is en blijft op en top Amerikaan. Net zoals je in de gemiddelde Amerikaanse film binnen de tien minuten een star spangled banner ziet wapperen, haalt Hanks ook enkele oer-Amerikaanse archetypes en faits divers aan. Enkele veteranen die over de oorlog mijmeren? Aanwezig! Een hoofdpersonage dat tranen in de ogen krijgt bij het volkslied? Check! Als Americana ook een literair genre was, had je hier de verhalenbundel.

Amerikanen krijgen vaak het cliché opgekleefd oppervlakkig en nietsomvattend te zijn in de omgang. Wij kennen gelukkig enkele mensen uit de VS die dat cliché ondermijnen. Hanks’ verhalen doen dat evenwel niet. Buiten een reeks sfeerscheppingen die op zijn minst alleraardigst zijn, valt er bitter weinig te beleven in deze verhalen. De rode draad moet je hier zelf maar meebrengen. Raymond Carver wist al dat je net bij kortverhalen gebald en to-the-point moet zijn. Hanks is dat helaas zelden. Niet dat we de man een kwaad hart toedragen, maar een goed acteur is daarom geen goeie regisseur, schoenmaker of schrijver.

Wie een goed geschreven bundel kortverhalen wil lezen, kan met een gerust hart de laatste Annelies Verbeke aanschaffen, of grasduinen in het oeuvre van Tobias Wolf of Edgar Keret om nog maar het tipje van de ijsberg op te benoemen.

Wie een lange vlucht naar de States moet ondernemen, kan zich eventueel wel al opwarmen via de kortverhalen van Hanks, wiens mooie collectie typemachines echt wel de moeite lijkt.

Details Fictie
:
Jaar:
2017
Aantal pagina's:
423