Thierry Joor & Gradimir Smudja, ‘Mausart 1’

Klassiek verhaal, pittoresk getekend

Klassieke muziek, het is iets waar een groot deel van de jeugd geen kaas van heeft gegeten. Het wordt door hen vaak aanschouwd als saai en archaïsch, maar onbekend maakt onbemind. En klassieke muziek in de stripwereld? Geen idee wat de jeugd daarvan vindt. In ieder geval prikkelde de cover van ‘Mausart’ ons meteen en bij het doorbladeren sprongen de schilderij-achtige platen meteen in het oog.  

Wolfgang Mausart is een muis (je mag drie keer raden naar wie hij verwijst) en hij leeft in de piano van de wolf Salieri, de hofpianist van de koning. Wanneer Salieri niet thuis is, besluit Mausart zelf iets te spelen op de piano en het blijkt zo goed dat de koning en koningin het stuk volledig willen horen. Wat ze niet wisten, is dat het stuk niet van Salieri komt, en zo moet de wolf dus op zoek naar een oplossing. Hij probeert de muis eerst te overhalen met behulp van juwelen, maar al snel blijkt de beste aanpak die met een mooie vrouwelijke muis. Zo vangt hij Mausart en dwingt hij hem het stuk te spelen. Het gezin van Wolfgang wil hem redden met behulp van een toverfluit (doet het een belletje rinkelen?).  

Hoewel we eerlijk toegegeven ook niet helemaal thuis zijn in de wereld van klassieke muziek (niet dat je per se enige voorkennis nodig hebt), zijn we toch erg enthousiast over dit luchtige, mooi getekende verhaal vol pittoreske, schilderachtige platen. Thierry Joor levert een vlot lezend verhaal met een mooie achterliggende boodschap en Gradimir Smudja toont op deze manier zijn ware talent met sprookjesachtige tekeningen. En het uitgebreide schetsdossier achteraf is ook een meerwaarde om het verhaal te koesteren op een mooi plekje in de stripkast. 

 

Details Strips
tekeningen: Gradimir Smudja
scenario: Thierry Joor
uitgeverij: Silvester Strips
Jaar:
2019