Theo Bogart, ‘Bob Dylan illustrated’

Huzarenstukje van een fan

Een vijftal decennia terug was het concept videoclip verre van ingeburgerd. Toch liet een jongeman uit Duluth, Minnesota zich al vlug opmerken met uitstekende songs, een herkenbaar nasaal stemgeluid en een legendarische clip: ‘Subterranean homesick blues’. Anno 2013 besloot een Nederlands stripauteur een volledig boek te wijden aan die gevierde songsmid en dat helemaal in de lijn van die bovengenoemde video avant la lettre. Het resultaat is een indrukwekkende ode aan één van de grootste songschrijvers van de twintigste en eenentwintigste eeuw.

De naam van die zelfverklaarde fan doet misschien wel een belletje rinkelen, want net zoals zijn held meet de auteur van dienst zich een (iets doorzichtiger) pseudoniem aan. Theo Bogart is uiteraard niemand minder dan Theo van den Boogaard. Oudere striplezers zullen zich ongetwijfeld wel nog de hilarische figuur Sjef Van Oekel herinneren, een pedant mannetje gebaseerd op een idee van schrijver Wim T. Schippers. In de jaren zeventig verschenen een aantal albums waarin van den Boogaard Sjef tal van absurde avonturen liet beleven. De Nederlander bediende zich daarbij graag van de klare lijn.

‘Bob Dylan illustrated’ is andere koek. Van den Boogaard vatte het ambitieuze plan op om een aantal Dylan-songs te verstrippen. Uiteindelijk werden het er zes, netjes verdeeld over Dylans carrière: 'When the ship comes in' (uit ‘The times they are a-changin’), ‘I'll be your baby tonight' (uit ‘John Wesley Harding’),  'Winterlude' (uit het onderschatte ‘New morning’), ‘Simple twist of fate' (uit ‘Blood on the tracks’), 'Can't wait' (uit ‘Time out of mind’) en 'Moonlight' (uit ‘Love and theft’). Iedere zin uit elk lied kreeg een volledige pagina toegewezen, wat deze uitgave meteen tot een kloeke 200 bladzijden herleidt.

Wie Bob Dylan een grote zaag vindt, kunnen we ongetwijfeld niet overtuigen. Voor alle anderen: dit kleinood is een lust voor het oog. Van den Boogaard mag dan wel een aanhanger van de klare lijn zijn, evengoed switcht hij vlot naar eerder aquarelachtige tableaus die perfect passen bij de poëzie van Dylan. Neem nu de illustraties - want dat zijn het eigenlijk - bij ‘When the ship comes in’: wat de stripauteur hier uit zijn hoed tovert neigt zelfs naar de surreële droomwereld van kleppers als Dalí en Joan Miró. Ronduit adembenemend, pagina na pagina.

Het blijft niet bij dit boek alleen: van den Boogaard/Bogart koppelt eens heuse muzikale tournee aan deze ‘Bob Dylan illustrated’ en volgens de auteur zelf is er een vervolg op komst. Fans van Zijne Koninklijk Geneuzel kunnen dus hun hartje ophalen. Enige smet op dit boek is misschien wel de oersaaie cover en vormgeving: de tekst staat er wat verloren bij onderaan de bladzijden. Een creatievere geest had hier meer mee gedaan. Voorts geen klachten, de prenten van Theo Bogart zijn om op te peuzelen.

Details Strips
Auteur: Theo van den Boogaard
Uitgeverij: Oog & Blik
Jaar:
2013
Aantal pagina's:
208