Ted van Lieshout & Sieb Posthuma, 'Het tekenaartje'

Een tekenaartje vangen mislukte

Meer dan een jaar geleden, begin augustus 2014, stapte auteur Sieb Posthuma uit het leven. Samen met Ted van Lieshout maakte hij drie dichtbundels voor kinderen, ‘Van Ansjovis tot Zwijntje’, ‘Koekjes!’ en ‘Spin op sokken’. Deze drie bundels zijn nu verzameld in een luxe-editie, ‘Het schrijvertje’. Ted van Lieshout voegde er nog een laatste gedicht aan toe als ultiem eerbetoon aan Sieb Posthuma, ‘Het tekenaartje’.

‘Van Ansjovis tot Zwijntje’ laat zich als abecedarium lezen, met 26 gedichten gewijd aan totaal verschillende dieren. Nu eens speels, dan weer filosofisch, droevig of inspirerend van toon. In een expansie van kleuren en vormen voorziet Posthuma de (fantasie)dieren van een geslaagde expressie. In ‘Koekjes!’ – geschreven voor de Kinderboekenweek 2009 – wordt Diederik expliciet gevraagd om van de koektrommel te blijven. Dat lijkt tot mislukken gedoemd, dus verzint Diederik steeds weer nieuwe booswichten die de koekjes hebben opgegeten: acht kabouters, negen brandweermannen, tien agenten met politiehonden. Als alle koekjes verdwenen zijn, volgt een verrassende apotheose… ‘Koekjes’ is volgens het omgekeerd evenredig-principe opgebouwd: van de koekjes is er steeds ééntje minder, terwijl het aantal daders aangroeit. In de illustraties overheerst telkens een kleur; van dieprood over felblauw tot rozerood. Het is geen sinecure om dezelfde figuren steeds weer een eigenheid te verlenen, maar Posthuma slaagt met verve. ‘Spin op sokken’ ten slotte bevat diverse nonsensgedichten, vol grappige taalvondsten, aftelrijmpjes en getallen. Posthuma heeft zich uitgeleefd in expressieve illustraties; de aquarellen in zachte tinten verbeelden op geheel eigenzinnige wijze allerhande details uit de gedichten. Getallen en spinnen krijgen een prominente rol toebedeeld.

Van een grote schoonheid is Ted van Lieshouts nieuwe gedicht ‘Het tekenaartje’, dat hij naar analogie met ‘Het schrijvertje’ aan de bundel toevoegde. Het is onmiskenbaar een sober maar krachtig eerbetoon aan Sieb Posthuma als getalenteerd en veelzijdig auteur.

Deze bijzonder fraaie verzamelbundel biedt een goede gelegenheid om het werk van Ted van lieshout en Sieb Posthuma te (her)ontdekken, en overtuigt tevens als ge(s)laagde ode aan de unieke samenwerking tussen twee veelbekroonde kunstenaars.

 

Zelflezen vanaf 8+

 

Details Poëzie
Auteur: Ted van Lieshout
Illustrator: Sieb Posthuma
Uitgeverij: Leopold
Jaar:
2015
Aantal pagina's:
93