Ted van Lieshout, Ingrid Schubert & Dieter Schubert, 'Ventje zoekt een Vriendje'

O, lieve vriend, ik was je kwijt

‘Ventje zoekt een vriendje’ – veelzeggender kan de titel van een prentenboek moeilijk zijn. En inderdaad, Ventje heeft ‘alleen maar vriendjes van een ander om hem heen’. Een spaarzaam poëtisch vers, waarin veelgelauwerd auteur Ted van Lieshout de eenzaamheid van Ventje haast tastbaar maakt. Dat krijgt een sterk visueel equivalent op een paginagrote illustratie; het echtpaar Schubert verbeeldt Ventje verkleed als ridder, vechtend tegen z’n eigen schaduw.

Het verhaal neemt vervolgens een vrij voorspelbare wending wanneer het focust op Ventjes zoektocht naar een vriendje. Aan elke potentiële kandidaat mankeert wel wat. De slak blijkt ‘een beetje klein’, het standbeeld ‘onbeweeglijk’ en de geit ‘te gevaarlijk’. Even lijkt Ventje in een roodharige reus z’n kameraad gevonden te hebben, maar omwille van z’n formaat blijkt hij toch ongeschikt. Bovendien heeft zelfs de reus al een ‘vriendje’ gevonden. De verrassende twist aan het einde, waarin opnieuw sprookjesfiguren een bepalende rol spelen, wordt behoorlijk goed uitgewerkt. Vriendschap hoef je niet te zoeken, zo betogen auteur en illustratoren, het kruist – letterlijk – vanzelf je pad.

Net zoals in z’n bekroonde reeks over ‘Boer Boris’ bedient Ted van Lieshout zich van een tekst op rijm. Doorgaans is dat gepaard rijm, maar dat schema wordt niet dwingend gevolgd.  Een enkel slagrijm en wat verspringende dichtregels zorgen voor afwisseling. Bovendien vermijdt van Lieshout zo een voorspelbare uitwerking. Doorgaans overtuigt de tekst, al bereikt van Lieshout zeker niet het hoge niveau uit eerder werk. Niet elke regel is geslaagd en de auteur bedient zich weleens van rijmdwang.

            “De reus is weg, denkt mama blij.

             Dat is niet waar. Hij is dichtbij!”

Het echtpaar Schubert zorgt voor veelzijdige illustraties, die grotendeels gedragen worden door de figuren van Ventje, z’n moeder en de kandidaat-vriendjes. Verkleed als ridder overtuigt Ventje in alle eenvoud. Het houten zwaard verleent hem iets stoers, maar dat effect wordt meteen genuanceerd door het omgekeerde vergiet op z’n hoofd. Ventje is vooral een goedgeluimd kereltje, weliswaar op zoek naar een vriendje, maar zeker geen zielige loner. Ondanks de veelzijdigheid blijven de prenten an sich vrij klassiek qua uitwerking. Zeker, de Schuberts integreren humoristische details en hun figuren krijgen een geslaagde expressie, maar daartegenover staan ook vrij kale prenten, bestaande uit Ventje tegenover een schimmige achtergrond of in gesprek met z’n moeder. Met verwijzingen naar bekende kunstwerken zoals 'La petite danseuse’ van Degas en de gekende motieven van Keith Haring bieden de Schuberts een knipoog aan de volwassen voorlezer.

Zowel inhoudelijk als visueel blijft ‘Ventje zoekt een vriendje’ een klassiek verhaal over vriendschap. Eenvoud siert, dat wel, maar een verhaal kan ook te weinig bieden. ‘Ventje zoekt een vriendje’ balanceert op dat randje. Het credo ‘less is more’ had hier niet gehoeven.

Zelf lezen vanaf 6+

 

Details Fictie
Auteur: Ted van Lieshout
Illustrator: Ingrid & Dieter Schubert
Uitgeverij: Lemniscaat
Jaar:
2016
Aantal pagina's:
32