Tardi & Manchette, 'Integraal'

Kleurrijke karakters in gitzwarte strip noir

De laatste mode (en gouden koe) in stripland zijn integralen. De markt wordt als het ware overspoeld door dikke bundels waar je iets dieper voor in de beugel moet tasten. Er zijn verschillende redenen om een integraal uit te brengen, of te kopen. Soms gaat het over ouder, niet meer beschikbaar werk, of zelfs over nooit eerder in het Nederlands gepubliceerd werk. Soms is om het samenhangende verhalen te bundelen, of om het werk eer te betonen door een mooie uitgave, begeleid door een interessant dossier over het werk of de auteur. In het geval van deze integrale van de verhalen van Tardi naar het werk van Manchette, is het voor al bovenstaande redenen. Enkel een uitgebreid dossier ontbreekt (wel een interessant voorwoord), maar met 360 bladzijden, zal de uitgever gedacht hebben dat het werk wel voor zichzelf spreekt.

Griffu, een juridisch raadsman die door zijn vrouwelijke opdrachtgever in grote problemen komt, is het eerste werk dat Tardi maakte op scenario van de toen nog levende Manchette, een gevierd thrillerauteur. Het werd een keiharde stijloefening die nog donkerder werd door de ruwe, eigenzinnige zwart-wit stijl van toen opkomend talent Tardi. Het was in de beginjaren 80 een van mijn lievelingsalbums en het verbaast me eigenlijk hoe goed het verhaal nu nog overeind blijft. Het heeft zelfs een meerwaarde gekregen doordat wat toen lokale kleur was (1977), nu een terugblik is op de jaren 70.

Het duurt bijna 30 jaar voor Tardi zich terug waagt aan het werk van de ondertussen overleden Manchette. Nu is het geen origineel scenario maar zijn het verstrippingen van romans: Kleine West Coast Blues, De Sluipschutter en Gek Op Moorden. De tekenaar heeft veel respect voor het werk en dat uit zich in meer tekst, maar toch hebben de verhalen een ongelofelijke haast en lees je ze in een ruk uit. Steeds gaat het over gewone mensen die door extreme omstandigheden boven zichzelf moeten uitstijgen. Zelfs een huurmoordenaar is eigenlijk maar een arme drommel die indruk probeert te maken op een meisje.

Als dessert krijg je er nog 21 bladzijden van een onvoltooid verhaal, Fataal, bij. Tardi maakte het samen met Manchette, nog voordat ze aan Griffu begonnen, maar het werd nooit afgemaakt. Als het verhaal van de mysterieuze vrouw je bekend voorkomt, dan kan dat kloppen, want in 2014 verstripte Cabanes alsnog de roman als Femme Fatele in de collectie Vrije Vlucht.

Tardi heeft nu, terecht, een grote naam verworven met zijn verhalen over WO I, maar ook zijn ander werk is van een klasse die er bovenuit steekt. Hij verdient dus zeker deze prachtige uitgave waarbij enkele verhalen opnieuw vertaald werden en men zelfs de lettering opnieuw deed om ze consistent te houden over het hele album. Jammer dat er dan toch nog een knoert van een dt-fout instaat.

Een kleine smet op een voor de rest indrukwekkend werk dat in elke kast van de zichzelf respecterende stripliefhebber mag pronken. Met 40 euro is het natuurlijk ook prijzig, maar bedenk dat je er vier klasseverhalen voor terugkrijgt. Dat is maar 10 euro per album, en dat is dan weer een koopje!

Details Strips
Scenario & Tekeningen: Tardi
Scenario & naar de boeken van: Manchette
Uitgever: Scratch Books
Jaar:
2019
Aantal pagina's:
360