Taï-Marc Le Thanh & Rebecca Dautremer, 'Yeti'

Zou hij dan toch bestaan?

De met mythes en sagen omweven figuur van de Yeti, de verschrikkelijke sneeuwman, blijft tot vandaag de dag tot de verbeelding spreken. Ook de protagoniste in ‘Yeti’ raakt in de ban van dit fabelwezen. Mijmerend staart ze vanop haar balkon over een drukke straat uit:

“Al zolang ik me kan herinneren, vraag ik me af of hij echt bestaat.”

Waar de sobere tekst spaarzaam blijft met aanwijzingen, laat Rébecca Dautremer er in haar kleurrijke illustraties geen twijfel over bestaan; al op de volgende bladzijde blijkt de yeti – in de gedaante van de verschrikkelijke sneeuwman – onder haar balkon verstopt. Een volgende, intimistische prent toont hoe de yeti meekijkt over de schouder van de lezende vrouw.

Dautremer beeldt yeti niet als afstotend wezen af; vooral zijn expressie is erg menselijk, en meermaals een kopie van de gemoedstoestand van de protagoniste. De afwisselende perspectieven tonen de yeti in verschillende verschijningsvormen, wat tot een mysterieuze sfeer bijdraagt. De vrouw vraagt zich intussen af hoe ze de yeti zal begroeten, een wezen dat haar geen angst inboezemt:

“Zijn vacht is zijdezacht, als de baard van grootvader. Het soort baard dat kriebelt. Alleen al door eraan te denken, moet ik lachen.”

Terwijl yeti onopgemerkt blijft door passanten, reizigers in de tram en cafébezoekers, begeleidt hij de protagoniste als beschermengel tijdens haar reis naar de bergen, haar ultieme queeste richting dit fabelwezen. Nu eens staat hij vlak naast haar, dan weer wordt zijn aanwezigheid slechts kenbaar door z’n schaduw of voetsporen in de sneeuw. Haast onopgemerkt voeren Le Thanh en Dautremer de spanning op met de vraag of de protagoniste de yeti ook echt zal ontmoeten.

In dit buitenformaat prentenboek komt de mythe omtrent de yeti sterk tot leven. Uitgeverij Davidsfonds kiest voor een stijlvolle uitgave met kleurrijke, paginagrote prenten, gedrukt op dik papier. Waar de sobere tekst van Le Thanh slechts suggereert, lijken de illustraties in opvallende retrostijl het bestaan van de yeti te bevestigen. Toch blijft tot het einde onduidelijk of de queeste van de protagoniste resultaat heeft.  Le Thanh en Dautremer, die eerder al samenwerkten voor ‘Elvis’ (2011) brengen een ware ode aan (de mythe rond) de yeti, in een subtiel verhaal, met uitbundige illustraties. Een contrasterende visie die een levensecht en boeiend verhaal oplevert.

 

Voorlezen vanaf 4+

Zelf lezen vanaf 6+

 

Details Fictie
Auteur: Taï-Marc Le Thanh
Illustratrice: Rebecca Dautremer
Uitgeverij: Davidsfonds
Jaar:
2016
Aantal pagina's:
40