Steven Stroeykens, 'Het einde van de wereld'

It's the end of the world as we know it (and I feel fine)

Het einde van de wereld. Geen beter onderwerp om een nieuw jaar mee te beginnen, zo lijkt ons. Tientallen, zoniet honderden films, boeken en songs zijn er ondertussen geschreven over het einde onzer dagen. Steven Stroeykens voegt nog een boek toe aan de reeds ellenlange lijst.

Maar wat voor een boek! Met vlotte pen leidt de schrijver ons in dit populair-wetenschappelijke werk door een hele rits potentiële scenario’s die kunnen leiden tot het einde van de wereld zoals wij hem kennen. Van bijbelse, apocalyptische beelden, over vulkanen, aardbevingen, meteorietinslagen en kernrampen tot artificiële intelligentie, zwarte gaten en mayamythologie, allen passeren ze de revue. Stroeykens analyseert wat er potentieel kan gebeuren en wat de gevolgen voor de mensheid zouden zijn.

Sommige scenario’s zijn zeer onwaarschijnlijk en zullen zich pas binnen enkele miljoenen of zelfs miljarden jaren voordoen. Alles wat in en om onze melkweg, en daarbuiten, rondvliegt en potentieel kan botsen met onze aardbol hoort in deze categorie, net zoals zwarte gaten en uitdovende sterren. En gelukkig maar, want de gevolgen zijn ronduit desastreus en de mensheid wordt eenvoudigweg van de aardbol weggeveegd.

Andere pistes zijn dan weer zeer realistisch en zijn het rechtstreeks gevolg van ons handelen (denk aan kernrampen of –oorlogen en de klimaatsverandering) of worden veroorzaakt door de onmetelijke kracht van de natuur (aardbevingen, vulkanen en tsunami’s, om er maar enkele te noemen). Overlevingskansen? Alles tussen ‘ça va nog’ tot ‘totale annihilatie’, afhankelijk van wat er exact gebeurt en waar je je op dat moment bevindt. ‘Het kan verkeren’, zo wist Bredero al.

Een derde piste zijn de religieuze, apocalyptische doemscenario’s: veelal vaag en gebaseerd op het nergens gefundeerde geloof dat er wel eens iets zou kunnen gebeuren. Het is vooral in dit aandeel potentiële rampen, dat Stroeykens’ talent tot zijn recht komt. Hij etaleert een meesterlijke pen en combineert die met bijtende, bijwijlen spottende humor die ons regelmatig tot luidop lachen verleidt. Hij doorprikt de dogma’s met duivels genoegen en we kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat de schrijver zich vooral hier bijzonder heeft geamuseerd.

We hebben ons alvast enorm geamuseerd bij het lezen van dit boek. Het onderwerp is misschien wat zwaar, maar tegelijkertijd prikkelt het de geest en de manier waarop Stroeykens ons erdoorheen loodst, is onnavolgbaar. 'Het einde vab de wereld' leest als een trein en plaatst dingen in perspectief, iets wat we in dit tijdsgewricht best kunnen gebuiken. Het meest ontnuchterende in dit hele verhaal is misschien wel het besef dat we zelf de hoofdrolspelers zijn in de scenario’s die het meest waarschijnlijk zullen leiden tot het einde van de wereld.

U leest het: we zijn fan van Steven Stroeykens’ ‘Het einde van de wereld’ en hopen dat u dat ook snel wordt. Michael Stipe wist het al: ‘It’s the end of the world as we know it (and I feel fine)’. U zal het allicht ook fine vinden na het lezen van dit fijne aanbevelenswaardige boek.

Details Non-fictie
Auteur: Steven Stroeykens
Uitgeverij: Polis
Jaar:
2016
Aantal pagina's:
360