Stefan Brijs, 'Zonder liefde'

Hopeloos op zoek naar de ware liefde

'Zonder liefde' van Stefan Brijs (1969) is een doordeweeks verhaal over een man en een vrouw - beiden single, na een stukgelopen relatie - die elkaar toevallig ontmoetten. Een platonische roman over een leraar en een bedrijfsarts, twee hetero's die tot elkaar veroordeeld zijn.

Naar omvang te oordelen was het opzet dit keer minder ambitieus dan bij  'De engelenmaker' en 'Post voor mevrouw Bromley', twee romans die hem terecht als succesvol auteur in de markt hebben gezet. 'Zonder liefde' heeft een eenvoudige, maar daarom niet minder aantrekkelijke baseline: een man en een vrouw, hopeloos op zoek naar de ware liefde.

Verteller is Paul, een leraar Nederlands-Engels, die zich na een echtscheiding voorlopig verzoend heeft met een leven zonder partner. Zoals vaak in het leven beslist het toeval er anders over. Op een avond ontmoet hij in een bioscoop Ava, een arts bij de Belgische Spoorwegen, van wie de relatie eveneens is stuk gelopen. Een vergelijking met zijn ex Christine ligt voor de hand.

'Hoe begroet je de vrouw die je voor een ander heeft verlaten, maar van wie het naakte lichaam nog als een topografische kaart in je geheugen is opgeslagen? Met een kus op de mond? Een kus op de wang? Een handdruk?'

Hoe Paul en Ava zich ook tot elkaar aangetrokken voelen, er hangt nooit ware passie in de lucht. Beiden voeren urenlange, interessante gesprekken met elkaar, zijn kunstzinnig maar tot een seksuele relatie komt het niet. Duidelijk twee verschillende types. Ava, een brok passie, die niet aarzelt met een toevallige makelaar de liefde te bedrijven in een leegstaand pand. Paul, huiverig om zich in een avontuur te storten, gaat via contactadvertenties op zoek naar een nieuwe partner. Een eerste ontmoeting met Louise, een notaris, loopt al flink mis. Met het meisje Esther eindigt alles met een mislukte onenightstand. Als het met Bénédicte, een kunsthistorica, na geslaagde seks, lijkt te lukken, wordt hij voor de zoveelste keer door twijfel overvallen. Er zit voor Paul niets anders op dan haar, na een bijna symbolische wandeling op het kerkhof, in een café te vertellen dat het uit is.

'En daarmee maakte ik het alleen maar erger, want in haar gezicht verscheen een andere uitdrukking dan die van verdriet of wanhoop. Het leek alsof iemand haar onverwacht hard een tik tegen het achterhoofd had gegeven.'

Intussen heeft Ava het aangelegd met Bernard, een Waalse treinmachinist die het Paul ervan verdenkt tot over zijn oren verliefd te zijn op Ava. Het zorgt voor een kletterende ruzie tussen beiden. Gevolg: Ava zoekt voor de zoveelste keer troost in de armen van Paul, om ten slotte toch weer te verdwijnen.

Ofschoon 'Zonder liefde' hoge verwachtingen wekt, de lezer blijft helaas op zijn honger zitten. Heel wat vragen blijven onbeantwoord. Waarom zijn Paul en Christine gescheiden? Speelt alles zich wel af in de jaren negentig? Zijn er dan geen andere personages in hun directe entourage? Waarom wordt alles zo bloedserieus verteld en zijn de meeste dialogen zo stroef? Conclusie: 'Zonder liefde' steekt schraal af tegen al het vorig werk van Stefan Brijs. Een schoonheidsfoutje?

Details Fictie
Uitgeverij: Atlas Contact
Jaar:
2019
Aantal pagina's:
222