Alessandro Barbucci, Sky-doll

Nieuwe, fris-naïeve reeks

Een aantal weken geleden verscheen het eerste deel van de aandoenlijke nieuwe stripreeks "Skydoll". De aandacht wordt niet alleen getrokken door de frisse, wat atypische cover, maar ook door de sticker "Strip van de maand" op diezelfde cover. Wie of wat deze strip uitriep tot maandwinnaar is me nog steeds een raadsel, maar ik laat me verleiden.

In "De gele stad" wordt het verhaal verteld van skydoll Noa. Skydolls zijn intelligente rubberen stoeipoppen met het geheugen van een goudvis. Maar in Noa lijkt meer te zitten dan lucht en een verwenchip. Ze ontsnapt uit de sexy space-carwash waar ze werkt tijdens de chaos die ontstaat bij een botsing. Ze klimt aan boord van het schip van de brave Roy. Roy en zijn makker Jahu zijn als pauselijke gezanten onderweg naar de planeet Aqua, meteen ook de titel van album twee. En je raadt het nooit: het klikt wel tussen Roy en Noa, terwijl Jahu zich de rest van het verhaal gedraagt als de verstoten sidekick.

Op de achtergrond van deze wat dunne relatieplot ontspint zich een religieuze machtstrijd tussen de regerende halfgodin Ludovica en haar verstoten tweelingszuster Agape. Langzaam aan wordt duidelijk dat Roy en Noa een veel belangrijkere rol zullen spelen in deze machtstrijd dan het naïeve gedrag van beiden doet vermoeden.

De setting waarin de personages uit deze sf-trilogie zich bewegen is vrij simpel, vaak alleen maar blauwgrijs donker. De aandacht gaat vooral naar de kleurrijke protagonisten. Die zijn getekend in een frisse combinatie van de meer klassieke sf-helden met de typische fantasy-karakters, zo eigen aan de reeksen van uitgeverij Talent. Je krijgt soms het idee te lezen in iets als "Lanfeust", maar dan in space.

Een leuke, frisse nieuwe reeks dus, al kan het verhaal niet altijd boeien. Gelukkig weten de naïeve tekenstijl en de makkelijk verteerbare karakters je aandacht toch vast te houden. Hopelijk leidt het derde deel naar een iets minder voorspelbaar orgelpunt.

Details Strips
Auteur: Alessandro Barbucci, Barbarra Canepa
Uitgever: Talent
Jaar:
2003