Sjoerd Kuyper & Marije Tolman, 'Lang leve Robin!'

Levensechte feel-good verhalen voor kleuters

In deze nieuwe voorleesbundel over Robin, één van de meest ontwapenende kleuters uit de jeugdliteratuur, werden maar liefst 59 verhalen opgenomen. Net zoals in eerder werk kiest Kuyper voor een thematische aanpak en volgt hij z’n protagonist gedurende de cyclus van een jaar. Belangrijke feestdagen, zoals Sinterklaas, Kerstmis en Robins verjaardag komen aan bod. Het zijn markante hoogtepunten voor kleuters, net zoals de eerste maal schaatsen op de sloot, angst voor het onweer, tot honderd leren tellen en vriendschap sluiten met een buitenlandse klasgenoot. De autobiografische insteek — Kuypers verhalen zijn gebaseerd op zijn eigen jeugd in het Nederlandse Berkhout — verleent de reeks een authentieke invalshoek. Kuyper beperkt zich gelukkig niet tot huis-tuin-en-keukenverhaaltjes, maar verruimt met verve de culturele horizonten van jongere kinderen, via verwijzingen naar o.a. Rembrandt en Paul van Ostaijen.

Net zo essentieel is de onvoorwaardelijke liefde tussen kinderen en hun ouders. Steeds domineert de oprechte interesse van Robins ouders in de leefwereld van hun kind. De weetgierige kleuter stelt de hem omringende wereld voortdurend in vraag; wat hij niet meteen kan verklaren, geeft hij vanuit z’n fantasie een eigen invulling. Robins ouders én grootouders gaan volledig mee in de fantasie van hun (klein)zoon en laten hem zo in zijn waardigheid. Robin hoeft niet zo nodig als minivolwassene door het leven te gaan of in ijltempo op te groeien.

De taal an sich wordt functioneel ingezet in liedjes, rijmpjes en woordspelingen, die de verhalen een speels elan verlenen. De korte zinnetjes en het vlotte vertelritme maken de Robin-verhalen ideaal om voor te lezen. Hoewel Kuyper zich van een auctoriële verteller bedient, blijkt steeds een diepgaande empathie voor zijn personages. De volledige reeks werd geschreven vanuit de perceptie van een kleuter op de hem omringende wereld, wat sterke observaties oplevert.

De verfrissende prenten van Marije Tolman versterkte het humoristische, speelse elan uit de teksten. Met goedgekozen details uit de verhalen creëert de Gouden Penseelwinnares verrassende collega’s, vol beweging en dynamiek. De illustratrice verbeeldt Robins fantasie door middel van kleine, tengere figuurtjes die ze tegenover grote, kleurige vlakken plaatst. Het verleent Robins relaas een sterke visuele imprint vanuit een dromerig elan.

De verhalen over Robin leverden Sjoerd Kuyper al Zilveren Griffels op voor Robin en Suze en Robin is verliefd; Robin en God werd in 1997 gelauwerd met een Gouden Griffel. Meer dan terechte bekroningen voor deze levensechte feel-good verhalen, als het ware voor en door kleuters geschreven.

 

Voorlezen vanaf 3+

Zelf lezen vanaf 6+

 

Details Fictie
Auteur: Sjoerd Kuyper
Illustratrice: Marije Tolman
Uitgeverij: Lemniscaat
Jaar:
2016
Aantal pagina's:
186