Simon Spruyt, SGF

The world according to Spruyt

Deze strip is alles behalve een afknapper. Integendeel zelfs, het is een bijzonder origineel, fris en fantasierijk verhaal. Maar of we het zomaar aan iedereen zouden aanraden? Nee, dat nu ook weer niet.

Benieuwd naar het waarom en daarom? Even geduld dan, want eerst de feiten. 'SGF' werd gemaakt door Simon Spruyt. In 2008 won hij de eerste stripwedstrijd van het Belgische tijdschrift Knack en verdiende zo één pagina per week in de culturele bijlage van het blad. Spruyt koos ervoor het verhaal te vertellen van 's werelds grootste stripmagnaat. Van de man die op zijn eentje verantwoordelijk is voor het machtigste stripimperium known to man: SGF Spruyt. Die pagina's werden nu - met een paar geslaagde aanvullingen - gebundeld in deze strip. In enkele hoofdstukken wordt SGF's leven verteld: hoe hij zich van arme stumper-tekenaar opwerkt naar baas van de allesoverheersende Studio's SGF-Spruyt. Een klassiek van-zero-tot-hero verhaal is het echter niet. De heer Spruyt blijkt immers een ontzettend arrogant, leep, akelig en eigenlijk ronduit gemeen creatuur te zijn. Zijn weg naar de top loopt langs niet toevallig om het leven gekomen concurrenten, langs misbruikte echtgenotes, veel te kleine meisjes en een fabriek vol Chinese zombie-arbeiders. Zelfs de duivel - jazeker, de echte - heeft een aandeel in Spruyts succesverhaal.

Spruyt - de auteur, niet het personage - is een slimme verteller. Zijn toch wel absurde verhaal is er zo eentje dat vakkundig alle kanten opgaat. SGF Spruyt - het personage - is zowel compleet fictief als een verwijzing naar de toch wel heel reële Hergé. SGF's Studio's zouden die van Vandersteen kunnen zijn. De weg naar de top is dan weer een bijtende parodie op de kapitalistische droom én een verhaal vol demonen, Goden en mythische beeldspraak.
Spruyt neemt veel hooi op zijn vork, maar slaagt erin om toch een verrassend leesbaar en samenhangend verhaal brengen. Zijn cynische doch grappige gevoel voor humor, is hier van geen onbelangrijk belang. Bovendien is het verhaal indrukwekkend vlot en met veel zwier getekend. De stijl ademt de chique sfeer uit die SGF's leven beheerst, maar ook het donkere en bijtende van Spruyts humor. We waren, eerlijk waar, lichtelijk onder de indruk van Spruyts tekentalent.

Maar waarom dan de reserves ten op zichte van de strip? Omdat Spruyt misschien iets té slim is. Al de slimmigheden en referenties in het verhaal maken het bijwijlen nogal afstandelijk, zoals ook Tarantino-films dat kunnen zijn (of, als dit meer je ding is, de Shrek-films). Als je verhaal te veel leest als een lange verwijzing naar andere strips, wil je mensen die daar eigenlijk niet veel van afweten, nogal eens afschrikken.

Dit gezegd zijnde, blijft 'SGF' een meer dan geslaagd album. Een bewijs dat de heer Spruyt wel degelijk een getalenteerd stripmaker is. Een Belg om trots op te zijn en om in het oog te houden. Want, wie weet, misschien verovert hij ooit nog eens de wereld.

 

Details Strips
Auteur: Simon Spruyt
Copyright afbeeldingen: www.pinceel.be
Uitgever: Silvesterstrips
Jaar:
2010
Aantal pagina's:
80