Serge Baeken, 'Sugar, leven als kat'

Wat een kat!

Zelf hebben we er ééntje rondlopen, en we zijn er zeker van: onze kat is de beste. Louis – zo heet hij – is niet als alle anderen. Hij miauwt in twintig toonaarden, en we weten perfect welk geluid wat wil zeggen. Ok, meestal is het een variant op 'ik wil eten', maar toch. We blijven verbaasd over hoe goed we elkaar kennen. Hoe kan een mens in godsnaam communiceren met een beest? Het blijft vreemd, tegennatuurlijk bijna, maar we kunnen het niet ontkennen.

Serge Baeken heeft ook een kat. Een voordien had hij er andere: Tim, Jefke, Sugar. In deze strip vertelt Baeken hun verhaal. Hij zet zich op de grond, kijkt naar wat zij zien, springt mee de vensterbank op, en van daar naar de daken. Hij gaat op verkenning, jaagt op vliegen, zeurt om eten, laat zijn appartement achter in complete chaos.

'Sugar', de titel, verklapt dat de kat met die naam de meeste aandacht krijgt. Sugar woont al jaren bij de Baekens, hem kennen ze het beste. Het verhaal van Sugar is zo ook het verhaal van het baasje. Een kat mag dan wel een solitair beest zijn, zonder de mensen die op hem wachten als hij honger heeft, is hij niet dezelfde.

'Sugar' is anders. Omdat de kat het zo vraagt. Als Baeken door de ogen van Sugar kijkt, doet hij dat bijna letterlijk. Iemand die tien centimeter boven de keukenvloer leeft, ziet de dingen anders als hij die bijna twee meter groot is. Baeken tekent die tien centimeter. Hij kadreert eigenzinniger, hoekiger. Hij toont details die een mens niet ziet, heeft aandacht voor wat enkel katten interessant vinden. Zelden zagen we een kattenleven zo echt, boeiend en overtuigend. Baeken doet iets volstrekt origineels. Bovendien volgt hij de kat niet alleen in tekeningen en standpunten maar ook in pagina-indeling, in ritme. 'Sugar' bestaat uit honderden kleine kadertjes, elk even groot. Honderden kadertjes die de strip versnipperen, samenhang zoeken waar je die niet dacht te vinden. Men zegt dat één jaar voor een kat gelijk is aan zeven voor een mens. Er is dus iets waardoor de tijd voor katten anders wegtikt als voor mensen. Die kadertjes van Baekens doen je zeven keer zo snel leven.

En dan is er dat baasje. Baeken leeft zich in in het leven van zijn Sugar, maar hij kijkt er ook naar. Observeert, tekent in de mooiste details hoe zijn kat zicht gedraagt. Legt vast wat zo ontzettend schattig is. Zo eigenzinnig. We zeiden het al: 'Sugar' gaat over een beestje, maar ook over de mensen en hoe zij hun kat zien. Over hoe beiden samenleven en beseffen dat alleen zij de besten zijn. Daarin zit de genialiteit van de strip. Dit is geen droge docu over het leven als kat, maar een ontwapendend en levensecht portret van een mens en zijn dier. Of van een dier en zijn mens.

'Sugar' is een aanrader van formaat. Niet alleen voor zij die een kat hebben. Sugar is grappig, fascinerend, gevoelig, dramatisch, eigenzinnig, ... Bijna zo goed als onze Louis.

Details Strips
Auteur: Serge Baeken
Uitgeverij: Blloan
Jaar:
2014
Aantal pagina's:
80