Seneca, 'Levenskunst'

Zorg voor een goed einde

Boeken zonder houdbaarheidsdatum zijn veeleer uitzondering dan regel. Wat ze te bieden hebben, valt doorgaans onder de noemers 'wijsheid', 'inzicht' en 'inspiratie'. Met andere woorden: publicaties die het, wars van elke promotiestrategie, verdienen om na verloop van tijd herdrukt te worden. Pure klassiekers zoals bijvoorbeeld 'Levenskunst. Filosofische essays over leven en dood' van Seneca (ca. 4 v. Chr./ 65 n.Chr.) 

Geboren in Spanje kwam hij al op vroege leeftijd terecht in Rome voor zijn opleiding, waar hij tijdens het bewind van Caligula en Claudius - twee beruchte keizers - een gerespecteerd en invloedrijk senator werd. Op bevel van Claudius werd hij evenwel naar Corsica verbannen, maar Agrippina, de tweede vrouw van Claudius, zorgde ervoor dat hij naar Rome werd teruggeroepen. Toen Nero er op de troon kwam, oefende hij als zijn vroegere privéleraar grote invloed op hem uit, die echter gestaag afnam. Erger nog: hij werd van een complot tegen de keizer beschuldigd. Om aan een executie te ontsnappen kreeg hij de gelegenheid om uiteindelijk zelfmoord te plegen.

Ondanks alles zijn de geschriften en ideeën van Seneca overeind gebleven. Als geen ander zag hij in dat de mens begrippen als tijd en leven verkeerd inschat: het leven is volgens hem allerminst kort. Politiek, geldzucht, sport en andere bezigheden zorgen ervoor dat mensen hun tijd verknoeien. Een visie die je de Romeinse filosoof, een adept van de Stoa - het beheersen van passies door de rede - niet mag verwijten. Hij heeft het goede voor met de mensheid. Deugden als onverstoorbaarheid, opgelegde taken plichtsgetrouw vervullen en vertrouwen in de ordening van de wereld: ze duiken voortdurend op in al zijn geschriften. 'Wat geldt voor een toneelstuk, geldt ook voor het leven: het gaat er niet om hoe lang het duurt, maar hoe goed de opvoering is. Het maakt niets uit op welk punt je stopt; stop waar je wilt, zorg alleen voor een goede slotscène.'

'Levenskunst. Filosofische essays over leven en dood' bestaat uit zes essays waarin afwisselend wordt gereflecteerd over de duur van het leven, gevoelens van onbehagen en onrust, het ideaal van onkwetsbaar zijn, hoe je gelukkig wordt, hoe je omgaat met vrije tijd en hoe het zit met het levenseinde. Wie een plausibel antwoord wil op essentiële vragen en zoekt naar zingeving, kan niet om dit boek heen. Zonder meer een antidotum tegen de waan van de dag.

Details Non-fictie
In Een Vertaling Van: Vincent Hunink
Uitgeverij: Athenaeum
Jaar:
2018
Aantal pagina's:
304