Sam Peeters, ‘Fucking hell’

Cum laude

Satan is uiteindelijk ook maar een doodnormale mens die in zijn vrije tijd al eens een groepsorgie durft bij te wonen. Hoewel, eigenlijk vertoeft hij liever aan de bar. Daar krijgt hij gezelschap van de als SS-officier verkleedde, maar toch bevallige Ilse. Het knisperende haardvuur en de zaligmakende cocktails zorgen voor een onvergetelijke onenightstand. Onvergetelijk voor de duivel althans (“Maar ik méén het, ik ben de échte Satan… Lucifer. De duivel. Leider van het kwaad, koning van de hel. En ik hou van jou!”) maar voor Ilse is het hele voorval een spijtige vergissing, waar ze zo snel en zo ver mogelijk van weg wil lopen. Satan is verliefd, zelfs het straffen van de zondaars kan hem niet meer boeien. Tijdens zijn zoektocht naar Ilse krijgt hij hulp uit onverwachte hoek.

Sam Peeters is lid van het losgeslagen Lamelos-collectief, doceert striptekenen aan twee verschillende Nederlandse hogescholen en maakte ‘Fucking Hell’ als meesterproef voor de master Comic Design aan Sint-Lukas in Brussel. De auteur geeft zich met andere woorden helemaal bloot met dit boek - gelukkig had hij daarvoor al enige ervaring opgebouwd met zijn vorige solowerk, ‘In de schaduw van mijn lul’.

Over bloot gesproken: ook in ‘Fucking hell’ steekt Peeters zijn fascinatie voor seks niet bepaald onder stoelen of banken. Zonder die over twee bladzijdes verspreide vleselijke lusten, zou dit nochtans even goed een vermakelijke strip geweest kunnen zijn voor wie jonger is dan achttien jaar. Iets waar Peeters’ eenvoudige tekenstijl zich overigens ook uitstekend tot zou lenen. Een duivel met liefdesverdriet blijkt immers een vermakelijk gegeven, dat bovendien knap werd uitgewerkt door de auteur. De laatste bladzijdes konden ons zelfs enigszins ontroeren. En voor een strip die vertrok van een dergelijk van de pot gerukte premisse zijn de dialogen erg sterk geschreven.

De perfecte strip is ‘Fucking hell’ niet geworden, daarvoor had het verhaal net iets te weinig om het lijf. Bovendien stond Scratch zoals altijd in voor een piekfijne uitgave in hardcover en met linnen rug. Ons had het echter een beter idee geleken om dit boek met een zachte kaft aan vijf of zelfs tien euro minder te verkopen. Aan Sint-Lukas studeerde Peeters summa cum laude af met ‘Fucking hell’, van de Cutting Edge redactie zou hij een cum laude met enkele kleine werkpunten gekregen hebben. 

Details Strips
Auteur: Sam Peeters
Uitgeverij: Scratch Books
Jaar:
2016
Aantal pagina's:
80